Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Το σωσίβιο της ελληνικής κυβέρνησης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Τα πράγματα μάλλον είναι ανησυχητικά όσον αφορά την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις δηλώσεις του μίλησε για το back up που έχει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε ανάγκη.

Χρήση του προγράμματος βοήθειας του ΔΝΤ που ισχύει μέχρι το 2016 θα αποτελέσει το σωσίβιο της ελληνικής κυβέρνησης αν τα πράγματα αποδειχθούν σκούρα. Μετά τη συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντώνη Σαμαρά και συναρμόδιων υπουργών που συμμετείχαν στις συζητήσεις με την τρόικα, ο πρώτος δήλωσε ότι δε θα χρειαστούμε άλλο δάνειο καθώς υπάρχουν και τα χρήματα του προγράμματος του ΔΝΤ έως το 2016 τα οποία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη.»

Ο λόγος που αυτό αποτελεί το σωσίβιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι είναι το μόνο μαξιλάρι στο οποίο μπορεί να ακουμπήσει στην προσπάθειά της να μην κάνει πίσω στις συζητήσεις με την τρόικα στα θέματα μισθών και συντάξεων. Τα δύο πιο καυτά θέματα που η τρόικα βάζει στο τραπέζι, δηλαδή το εργασιακό και το ασφαλιστικό, γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσει να κυβερνάει αν δεχτεί να πειραχτούν με τρόπο που θα επιφέρουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Συνεπώς αν η τρόικα είναι αμείλικτη, αυτό θα είναι και η ‘ηρωική’ πτώση αυτής της κυβέρνησης.

Προς το παρόν πάντως ο Βενιζέλος φάνηκε βέβαιος πως δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει. Θα θέλαμε να ξέραμε ωστόσο ποια είναι η άποψη και της τρόικα για αυτό. Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραμένει αισιόδοξος στη στόχευση της συμφωνίας πριν τις 8 Δεκεμβρίου οπότε θα εκταμιευτεί και η δόση του παρόντος προγράμματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση όμως που δεν συμφωνήσουν μέχρι τότε, υπάρχουν και οι τηλεδιασκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων