Επειδή το μίνι φορολογικό θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, είναι σκόπιμο, αυτοί που θα το ψηφίσουν να έχουν υπόψη τους τα εξής:
1. Το τέλος επιτηδεύματος καθιερώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του κράτους να μαζέψει λεφτά από όπου να΄ναι. Το 500άρικο, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης είναι ήδη πολύ. Χιλιάδες Δελτία Παροχής Υπηρεσιών έκλεισαν για να το γλυτώσουν. Έκτοτε, τα όποια σποραδικά «μεροκάματα» γίνονται χωρίς παραστατικό, διότι οι άνθρωποι πρέπει και να φάνε. Το να πάει στα 600, δεν κάνει μεγάλη διαφορά (το 1000άρικο θα ήταν παραλογισμός), απλώς είναι ένα ακόμη τεκμήριο της ανικανότητας των αρμοδίων να συλλάβουν την φοροδιαφυγή. Το τέλος επιτηδεύματος έπρεπε να είναι 100 ευρώ για τα πρώτα δέκα χρόνια του αυτοαπασχολούμενου, 200 για τη δεύτερη δεκαετία του επαγγελματία και 300 από εκεί και πέρα. Αυτά είναι λογικά νούμερα. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί είτε στη φοροδιαφυγή, είτε στο τέλος της αυτοαπασχόλησης. Το δεύτερο μπορεί να αποτελεί μία αναπτυξιακή επιλογή, δηλαδή, να θέλουμε μια οικονομία που το 95% να είναι υπάλληλοι εταιρειών. Όμως, πριν πας εκεί, φροντίζεις να έχεις δυνατότητα απορρόφησης του 95%. Αυτό τώρα δεν υπάρχει ούτε στα πιο τρελά όνειρα του πρωθυπουργού.
2. Η επιλογή των διαφορετικών φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς- συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εκμισθωτές ακινήτων είναι συνταγματικά ελέγξιμη. Θα ήταν μεγάλη πολιτική γκάφα, να κατέπεφτε το νομοσχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
3. Όλη η φιλοσοφία της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς-συνταξιούχους, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι φορομπιχτική και εχθρική στην ελληνική οικογένεια. Εντείνει το δημογραφικό που είναι το Νο1 ζήτημα μετά την επιβίωση.
4. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την πλήρη εκθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, θα πολλαπλασιάσει τα κοινωνικά προβλήματα.
Οι σκοπιμότητες που έρχεται να εξυπηρετήσει το μίνι φορολογικό δεν πρόκειται να ευοδωθούν, ούτε να βελτιώσουν αισθητά τα κρατικά έσοδα. Αντίθετα ενδέχεται να τα συρρικνώσουν. Και αυτό θα φανεί του χρόνου τέτοια εποχή…