Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Το Viber… των φοροφυγάδων

Έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι επιχειρηματίες των νησιών για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ και του ΙΚΑ που βγήκαν για να κυνηγήσουν όσους φοροδιαφεύγουν εν μέσω της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το insider.gr τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά, χρησιμοποιούν την εφαρμογή Viber ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως για τις αφίξεις των ελεγκτών στο νησί ούτως ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να γλυτώσουν. Το «κόλπο» αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλά νησιά το καλοκαίρι, όπως προκύπτει.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει μια κοινή συνομιλία στη δημοφιλή υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων και ειδοποιούν τους «συναδέλφους» τους μόλις κάποιος ελεγκτής επισκεφθεί το κατάστημα, εστιατόριο ή ξενοδοχείο τους. Αμέσως τα τραπέζια των εστιατορίων γεμίζουν αποδείξεις και οι ανασφάλιστοι υπάλληλοι «εξαφανίζονται» από το πόστο τους και έτσι δεν έχουν κανένα απολύτως παράπτωμα.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι τουριστικοί επαγγελματίες αποφεύγουν τους ελέγχους των εφοριακών που έχουν σαρώσει τα νησιά τη φετινή σεζόν για να κόψουν «τσουχτερά» πρόστιμα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και, σε πολλές περιπτώσεις, να κλείσουν τις επιχειρήσεις για ένα 48ωρο.

Σε μια ένδειξη πρωτοφανούς αλληλεγγύης, οι «ανταγωνιστές» γράφουν στην κοινή συνομιλία τα… χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ελεγκτών που έκαναν έφοδο στην επιχείρησή τους, όπως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, τα ρούχα που φορούν ή το αυτοκίνητο που οδηγούν.

Σε ένα τέτοιο περιστατικό, μάλιστα στην Αλόννησο, οι επιχειρηματίες ειδοποιήθηκαν για ένα «αυτοκίνητο με ελεγκτές του ΙΚΑ» που αποβιβάστηκε στο νησί, «μαύρου χρώματος, μάρκας Χ, με πινακίδες ΧΧΧ».

Φαίνεται, λοιπόν, πως η τεχνολογία εκτός από ισχυρό όπλο στα χέρια των ελεγκτικών αρχών για πάταξη της φοροδιαφυγής, μπορεί να αποτελέσει και μεγάλο όπλο για τους αντιπάλους τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων