Τι να σκεφτεί κανείς για τις αγορές και τα χρηματιστήρια; Προχτές ήταν του θανατά εξ αιτίας του φιάσκου των τραπεζών και τώρα γράφουν +12% στο ταμπλό. To game συνεχίζεται!… Το κλίμα, οι αφορμές για ανόδους και καθόδους, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πραγματικότητα είναι αυτό που καθορίζουν τα media. Ενίοτε, η πραγματική πραγματικότητα εκδηλώνεται με την πτώχευση μιας τράπεζας ή μιας χώρας, είτε ακόμη με το σκάσιμο κάποιας φούσκας από ατύχημα… Σημασία έχει πως το παιγνίδι συνεχίζεται, πέρα από την πραγματικότητα της κοινωνίας, πέρα από την πολιτική και την ανάπτυξη.
…Διότι, οι αγορές, άσχετα αν χειραγωγούνται, είναι ελεύθερες και ανεξέλεγκτες. Ή τουλάχιστον παραμένουν, άσχετα εάν η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποφασίσει να τις ποδηγετήσει. Θα δούμε τώρα πως θα αντιδράσουν οι αγορές στον αποκλεισμό δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων στην ευρωζώνη που απέρριψε μετά βδελυγμίας η κα Μέρκελ, διότι δεν θα πληρώνουν τα λάθη των τραπεζών σε άλλα κράτη της ευρωζώνης οι Γερμανοί φορολογούμενοι, αλλά πρέπει να το κάνουν οι μέτοχοι των τραπεζών.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στο χρηματιστηριακό παιγνίδι του κέρδους μπαίνουν πλέον και οι κεντρικές τράπεζες που εξ αιτίας της κατάρρευσης των αποδόσεων των ομολόγων, το γυρίζουν στις μετοχές! Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ αγόρασε μετοχές, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Τσεχίας ενίσχυσαν τις θέσεις τους σε μετοχές στο 10% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) , ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 35,2 δισεκ. ευρώ σε μετοχικά ETF μέχρι το 2014. Σύμφωνα με έρευνα του Central Banking Publications σε 60 κεντρικές τράπεζες προκύπτει ότι θα αγοράσουν μετοχές. Υπάρχει βέβαια και η εξήγηση που λέει ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους, καθώς το 2012 τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών έκαναν ρεκόρ, στα 10,9 τρισεκ. δολ.
Κάτι παίζεται λοιπόν. Κάτι μεγάλο, μια νέα μπαλκονόπορτα στην βεράντα του μονεταριστικού καπιταλισμού, ένα νέο μέτωπο στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, αφού ο πόλεμος των νομισμάτων είναι επικίνδυνος για όλους; Αυτό για το μεγάλο game. Σε ότι αφορά το εγχώριο το window dressing γίνεται για τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.