Ωμοί εκβιασμοί, ψέματα και συνομωσίες διαδραματίστηκαν στο κρίσιμο Eurogroup κατά το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε πρότεινε τη «δήμευση» των κυπριακών καταθέσεων, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η πρώτη πρόταση-σοκ πρότεινε έκτακτη εισφορά ύψους 40% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που απορρίφθηκε αμέσως από την Κύπρο. Η δεύτερη ζητούσε εισφορά 12,5% για καταθέσεις άνω των 100.000που επίσης απορρίφθηκε. Η τρίτη προέβλεπε εφάπαξ εισφορά 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,90% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Ο Σόιμπλε ήταν κοφτός: είτε αποδέχεστε την πρόταση, είτε πτωχεύετε… η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο… η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της. Σημειωτέον ότι η πρόταση περιλαμβάνει αυξημένη φορολόγηση των κυπριακών επιχειρήσεων από το 10% στο 12,5%.
Μεσολάβησε ο ισχυρισμός του κ. Σόιμπλε που αποποιήθηκε το κούρεμα ρίχνοντας την μπάλα στην κερκίδα και η διάψευσή του από τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, που τον επιβεβαίωσε έμμεσα το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν και υποστήριξε ότι δεν ήταν η ΕΚΤ η οποία καθόρισε τους όρους της λύσης.
Χθες όμως, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επιβεβαίωσε ότι ήταν ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε που επέμεινε να πληρώσουν οι Κύπριοι 7 έξτρα δισ. ευρώ για τη βοήθεια. Επίσης αναφέρεται στην πρωταρχική πρόταση Όλι Ρεν που θα απέδιδε 3 δισεκ. ευρώ με 3%, από 100.000 έως 500.000 ευρώ, με 5% και οι πάνω από αυτό το όριο με 7%. Μεσολάβησε άλλη πρόταση –αξίας 7 δισεκ. ευρώ- της Λαγκάρντ για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ 30%-40%, αλλά και με την επιβάρυνση όσων είχαν πάρει προνομιούχα δάνεια από τις δύο κυπριακές τράπεζες. Ο Σόιμπλε συντάχθηκε με τη Λαγκάρντ, όπως και η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Ολλανδία. Η Κύπρος αντιστάθηκε, ο Σόιμπλε επέμενε και έφθασε στο σημείο να απαιτεί φόρο πάνω από 18%. Τότε, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε το σήμα διακοπής των συνομιλιών. Ακολούθησε σύσκεψη σε κλειστό κύκλο με συμμετοχή, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ρεν, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Άσμουνσεν και Σαρρή. Τότε, η Κύπρος δέχθηκε την απειλή της ΕΚΤ ότι θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες της Κύπρου, με αποτέλεσμα ο Αναστασιάδης να ενδώσει στις 4 το πρωί του Σαββάτου.