Η Ιαπωνία φαίνεται ότι έχει σοβαρό πρόβλημα σεξισμού. Δεν αποδεικνύεται μόνο από την Έκθεση για το έμφυλο χάσμα (Gender gap) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου η χώρα κατέχει την 121η θέση ανάμεσα σε συνολικά 153 χώρες. Αν ρίξει κανείς μια γρήγορη ματιά σε υψηλόβαθμα οφίκια θα διαπιστώσει ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες, στο δε κοινοβούλιο η γυναικεία παρουσία είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Όμως κανείς μέχρι τώρα δεν φάνηκε να ενοχλείται. Οι περισσότεροι φαίνεται να αποδέχθηκαν τα πράγματα ως είχαν και οι γυναίκες λούφαξαν στον παραδοσιακό τους ρόλο ως σύζυγοι και μητέρες.
«Αφορά μια ολόκληρη κοινωνία»
Μέχρις ότου ο αειθαλής 83χρονος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο Γιοσίρο Μόρι ήρθε να ταράξει η νιρβάνα με απαξιωτικές δηλώσεις για τις γυναίκες. Ο Μόρι φέρεται να διαμαρτυρήθηκε σε συνάντηση μελών της Ιαπωνικής Οργανωτικής Επιτροπής ότι οι γυναίκες με την ‘πολυλογία΄τους τραβούν σε μάκρος τις συνεδριάσεις. Τα λεγόμενά του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεωνκαι σήμερα ο Μόρι ζήτησε συγνώμη και παραιτήθηκε. «Το πρόβλημα δεν αφορά στην πραγματικότητα το πρόσωπο του Γιοσίρο Μόρι, αλλά μια κοινωνία που ανέχθηκε τέτοιες απόψεις», λέει η Μάμι Γιοσινάγκα, πρόεδρος ιαπωνικού συνδικάτου για εργαζόμενους στον κλάδο Τύπου. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην κοινωνία μας υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη στήριξη σε τέτοιες απόψεις».
Αλλά και στα εκδοτικά συγκροτήματα υπάρχουν λίγες γυναίκες στα ανώτατα διοικητικά αξιώματα. Όπως ευελπιστεί τώρα η Γιοσινάγκα, η περίπτωση Μόρι ίσως συμβάλει στο να αλλάξει. «Σεξισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ιαπωνία» λέει. «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ιαπωνία το άφησε να της ξεφύγει. Τα ΜΜΕ ενισχύουν αυτήν την εικόνα, πρόκειται για φαύλο κύκλο. Εναπόκειται σε μας που εργαζόμαστε στα μίντια να κάνουμε κάτι για να αλλάξει κάτι». Διότι τύποι σαν τον Μόρι υπάρχουν ένα σωρό στην Ιαπωνία. Πολλοί εξ αυτών είναι πανίσχυροι, όπως φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες.
Θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;
Ο Μόρι, που ανήκει σε μια από τις πολιτικές ομάδες στη χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή, δέχθηκε κάλυψη από παλιούς του συνοδοιπόρους, που προφανώς νόμισαν ότι η υπόθεση θα ξεχαστεί ή θα έπαιζαν κάποιον ρόλο οι καλές σχέσεις του Μόρι με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Ποιος θα διαδεχθεί τώρα τον Μόρι; Κυκλοφορεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος όμως είναι πολύ άρρωστος και δεν θέλει να είναι αυτός που θα εξαγγείλει ενδεχομένως την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού, λόγω πανδημίας. Ο κλήρος ίσως πέσει στον ηλικίας 84 χρονών Σαμπούρο Καβαμπούχι, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Δεν το λέει κανείς ηλικιακή ανανέωση αυτό, αλλά κάποιος θα πρέπει να αναλάβει το πόστο.
Οι 150.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την παραίτηση Μόρι δεν άφησαν περιθώρια ελιγμών και δίνουν ένα σαφές μήνυμα, υποστηρίζει η Καβόρι Σάκα, πρόεδρος οργάνωσης συμφερόντων στον εκδοτικό χώρο. «Πίσω από τη δήλωση του Μόρι κρύβεται ότι οι γυναίκες είναι ασθενή όντα, που πρέπει να προφυλαχθούν από τους άνδρες» διαμαρτύρεται. «Αλλά και οι άνδρες είναι το ίδιο ευπαθείς. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται, η ιαπωνική κοινωνία μεταβάλλεται σταδιακά, θα πρέπει να το αντιληφθούν οι πολιτικοί».
Το σκάνδαλο ήρθε ωστόσο την πιο ακατάλληλη στιγμή. Λιγότερο από μισό χρόνο πριν την έναρξη των Αγώνων στο Τόκιο πολλές περιφέρειες και περιοχές της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μεταξύ αυτών και η ευρύτερη περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Εκτός αυτού οι πλειοψηφία των Ιαπώνων έχει ταχθεί κατά της διεξαγωγής φέτος. Στο χθεσινοβραδινό δελτίο στην τηλεόραση πάντως η είδηση ήταν ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά.
Πηγή: dw.com