Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τόσκας: «Κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε λιγότερο από 20 λεπτά για πυρκαγιά»

«Η πρώτη κλήση έγινε στις 16:16 και τα δύο πρώτα οχήματα έφτασαν στις 16:35 ακριβώς. Το πρώτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 16:39 και το δεύτερο στις 17:06». Αυτά τόνισε ο Νίκος Τόσκας απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Documento», αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κρατικής μηχανής στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Εάν θέλουμε αντίδραση σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για τα μέσα της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε χρόνο μικρότερο των είκοσι λεπτών σε δασική πυρκαγιά», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τόσκας εξήγησε ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της χώρας είναι παλιά (κάποια του 1973 και κάποια του 2000) και ότι θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί παλιότερα, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας». Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «επισκευάσαμε, συντηρήσαμε και αξιοποιήσαμε τα 18 μικρά αεροσκάφη “αρχικής επίθεσης” στη φωτιά, τα Πετζετέλ, τα οποία ήταν παρατημένα, απαξιωμένα και δεν χρησιμοποιούνταν. Επίσης πήραμε πρόσφατα από χορηγίες επιπλέον κάδους και αξιοποιήσαμε και στρατιωτικά ελικόπτερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση ο αναπλ. υπουργός τόνισε πως είναι φημολογία η είδηση περί μείωσης των κονδυλίων, υπογραμμίζοντας πως «το 2013 τα κονδύλια ήταν 305 εκατ. ευρώ και το 2018 θα ζητήσουμε 393 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο, ο κ. Τόσκας εξέφρασε τον φόβο ότι ακόμη και τα «λίγα χρήματα» που δίνονται στους δήμους για την πρόληψη πυρκαγιών, δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά. «Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες όταν η φωτιά πήγε στην παραλία του Καλάμου ήταν οι πολλοί φράχτες, η έλλειψη δρόμων, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, τα πολλά ξερά χόρτα που υπήρχαν μέσα στις αυλές των σπιτιών, αλλά και τα πολλά κλαδιά που υπήρχαν πάνω στις στέγες», εξήγησε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων