Ο καρκίνος «θερίζει» και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια θα εκτοπίσει από την πρώτη θέση των αιτιών θανάτου τα καρδιαγγειακά. Η διαχείρισή του στην Ελλάδα κοστίζει περί το 1,35 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους υγείας.
Η οικονομία του καρκίνου και η επιτακτική ανάγκη Εθνικού Σχεδίου Δράσης και Εθνικού Ταμείου συζητήθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.).
Καρκίνος: Πόσο κοστίζει στη χώρα μας
Η ανισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στις θεραπείες είναι μείζον ζήτημα και απασχολεί όλους τους ειδικούς, που ασχολούνται με τον καρκίνο. Οι λόγοι πολλοί, με προεξάρχουσα τη χαμηλότερη δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
«Επιδιώκοντας μία αδρή εκτίμηση, περίπου το 8% της συνολικής δαπάνης υγείας στην Ελλάδα αφορά στη διαχείριση του καρκίνου», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης.
«Το ποσό αυτό εκτιμάται γύρω στο 1,35 δις ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά μέσο όρο αφορά στο 9% – 9,5% της συνολικής δαπάνης υγείας», πρόσθεσε.
Στη χώρα μας δαπάνη υγείας συντίθεται κατά 62% από δημόσιους πόρους και κατά 38% από ιδιωτικούς, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 78% και 22% αντίστοιχα.
Το Εθνικό Ταμείο για τον Καρκίνο
Στην επιστημονική εκδήλωση παρουσιάστηκαν ευρήματα από πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, η οποία βασίζεται σε μία βέλτιστη πρακτική του Π.Ο.Υ., τη στοχευμένη αξιοποίηση «επιδοτήσεων και φόρων υγείας».
Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο υποστηρίζει τη συγχρηματοδότηση της ογκολογικής φροντίδας, μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο.
Λειτουργεί δεσμεύοντας πόρους από ένα μέρος των εσόδων από τη διαφορική φορολογία σε προϊόντα με τεκμηριωμένη αρνητική επίδραση στην επίπτωση του καρκίνου σε ετήσια βάση. Παράλληλα μειώνονται στοχευμένα φορολογικοί συντελεστές σε αγαθά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη: «Μέσω αυτής της πολιτικής το φορολογικό σύστημα λειτουργεί «παιδευτικά», μέσω μίας μορφής «συνυπευθυνότητας» στην κατανάλωση αγαθών, που επιβαρύνουν την επίπτωση του καρκίνου.
Συνιστά μία έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της κοινωνίας προς μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Τέλος δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την επαρκή χρηματοδότηση της εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης του καρκίνου, όπως έχει πρόσφατα δεσμευθεί το Υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση».
Υστερεί η δημόσια δαπάνη
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε δύο βασικές και αφανείς, όπως τις χαρακτήρισαν, διαστάσεις του κόστους του καρκίνου, στο έμμεσο κόστος και στην καταστροφική δαπάνη.
Όπως εξήγησαν, η νόσος επιφέρει απώλεια παραγωγικότητας του ασθενούς και των συγγενών, που τον βοηθούν. Το έμμεσο κόστος και η άτυπη φροντίδα υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ως προς την καταστροφική δαπάνη, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα το 8,9% των νοικοκυριών υφίσταται καταστροφική δαπάνη υγείας. Ο καρκίνος είναι μία από τις βασικές αιτίες και πλήττει κυρίως τους οικονομικά αδύναμους.
Ο κ. Αθανασάκης επεσήμανε ότι βασικές ροές δημόσιας χρηματοδότησης είναι η γενική φορολογία. «Περίπου το 10% των δαπανών της κυβέρνησης κατευθύνεται στην υγεία (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι το 15%). Αποτελεί το -30% της δαπάνης υγείας (50% της δημόσιας.
Οι ασφαλιστικές εισφορές συνιστούν το υπόλοιπο 50% της δημόσιας δαπάνης. Συνολικά η δημόσια δαπάνη υγείας υστερεί κατά 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ.
Αν αποφασίσουμε να αυξήσουμε την δημόσια δαπάνη μέσω νέων εργαλείων όπως είναι οι λεγόμενοι φόροι αμαρτίας, 440 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδοθούν για τη διαχείριση του καρκίνου. Σε συνδυασμό με τα είδη αποδιδόμενα χρήματα για την νόσο, μπορούν να συστήσουν ένα Εθνικό Ταμείο για τον Καρκίνο, με αρχικό προϋπολογισμό 1,4 δις. ευρώ».
ΠΗΓΗ: mononews.gr