Στη Μιανμάρ καταγράφτηκαν νέες συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και αντάρτες που πολεμούν εναντίον της στρατιωτικής χούντας, με κατοίκους να κάνουν λόγο χθες Σάββατο για 14 νεκρούς σε χωριό, ανάμεσά τους άμαχους, σε στρατιωτική έφοδο την προηγουμένη.
Οι ένοπλες δυνάμεις συναντούν σφοδρή αντίσταση ανταρτών οι οποίο εναντιώνονται στο πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, με το οποίο ανατράπηκε η πολιτική κυβέρνηση από την άλλοτε νομπελίστρια ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Το πραξικόπημα ακολούθησε κύμα σκληρής καταστολής με χιλιάδες νεκρούς.
Η χούντα πολεμά ειδικά αντάρτες της Δύναμης Υπεράσπισης του Λαού και ένοπλες οργανώσεις εθνικού χαρακτήρα που προϋπήρχαν εδώ και δεκαετίες που ελέγχουν παραμεθόριες περιοχές.
Αξιωματικός του στρατού που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μάχες συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες στις πολιτείες Κατσίν, Κάρεν και Καγιά, καθώς και στις περιοχές Σαγκάιγκ και Μαγκουάι.
Δύο χωρικοί, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν από την πλευρά τους ότι ο στρατός έκανε έφοδο αναζητώντας ηγετικά στελέχη της Δύναμης του Λαού. Σύμφωνα με τον έναν από τους δύο, έξι από τα θύματα ήταν μέλη της οργάνωσης ανταρτών, όμως τα υπόλοιπα 8 ήταν άμαχοι.
Τα πτώματά τους βρέθηκαν διασκορπισμένα και ήταν εμφανές πως σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν.
«Οι μάχες και οι έφοδοι σε προπύργια της Δύναμης Υπεράσπισης του Λαού στις περιοχές Σαγκάιγκ και Μαγκουάι συνεχίζονται αυτές τις ημέρες», επιβεβαίωσε δεύτερη στρατιωτική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Μίλησε επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η πρόσβαση στις ζώνες όπου εκτυλίσσονται μάχες είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους δημοσιογράφους, κάτι που περιπλέκει την πιθανότητα επαλήθευσης των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο.
Στην αρχή αυτού του μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε σε ομολόγους του κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας πως πρέπει να ενταθεί η πίεση στη στρατιωτική χούντα για να σταματήσει τη βία και να επιτρέψει να αποκατασταθεί το δημοκρατικό πολίτευμα.
Μέχρι σήμερα, οι διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Η στρατιωτική χούντα, η οποία δικαιολόγησε το πραξικόπημα του 2021 επικαλούμενη την υποτιθέμενη νοθεία στις εκλογές που είχε κερδίσει μερικούς μήνες νωρίτερα το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έχει υποσχεθεί πως θα οργανωθούν νέες εκλογές.
Όμως η διαδικασία αναβλήθηκε ήδη μια φορά και, την περασμένη εβδομάδα, το στρατιωτικό καθεστώς άφησε να εννοηθεί πως σκοπεύει να παρατείνει κι άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναβάλει ξανά τις εκλογές.