Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Τουλάχιστον μέχρι το 2021 φιλοδοξεί να άρχει ο Assad

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

O Πρόεδρος Bashar al-Assad σχεδιάζει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον το 2021, οπότε και έρχεται στο τέλος της η τρίτη επταετής θητεία του. Ο Σύρος ηγέτης, ο οποίος μίλησε στη Δαμασκό σε μια προσκεκλημένη ομάδα Βρετανών και Αμερικανών δημοσιογράφων, δεσμεύτηκε μια νέα εποχή διακυβέρνησης με ειλικρίνεια και της διαφάνεια, αν και επέμεινε πως ότι δεν θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, μέχρις ότου οι δυνάμεις του κερδίσουν τον πόλεμο.

Οι αντάρτες, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την επίθεση που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα εναντίον του κυερβοκρατούμενου δυτικού τμήματος στο Χαλέπι. Έχει ήδη περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που ο συριακός στρατό κινήθηκε δραστικά προκειμένου να ανακαταλάβει τις υπό τον έλεγχο των ανταρτών ανατολικές συνοικίες της πόλης.

Η Μόσχα που στηρίζει στρατιωτικά τον σύμμαχό της, Πρόεδρο Assad, κατηγόρησε την Δυτική αποτυχία να επιβληθεί στους βίαιους ισλαμιστές στη Συρία και τη θεώρησε υπεύθυνη για την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ως αποτέλεσμα, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, μιλώντας στη Μόσχα δήλωσε ότι οι προοπτικές για την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων και η επιστροφή στην κατάσταση ειρήνης στη Συρία «αναβάλλονται επ ‘αόριστον».

Από τα μέσα Οκτωβρίου η Ρωσία και οι Σύροι σύμμαχοί της ισχυρίζονται ότι έχουν σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις στο Χαλέπι και κατηγορούν τους αντάρτες για τους θανάτους αμάχων. Από την άλλη μεριά, οι δυτικές κυβερνήσεις διατείνονται ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, παρά την κατηγορηματική άρνηση της Μόσχας.

Ο ΟΗΕ από τη δική του σκοπιά έχει κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στις μάχες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο Χαλέπι.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ravina Shamdasani, μιλώντας στη Γενεύη δήλωσε: «Όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στο Χαλέπι διεξάγουν εκτενείς εχθροπραξίες που έχουν ως ταγικό απολογισμό μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δημιουργώντας ένα κλίμα τρόμου για εκείνους που εξακολουθούν να ζουν στην πόλη. Τα χτυπήματα ενάντια στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις αγορές και άλλους δημόσιους χώρους είναι πλέον κοινός τόπος, και αν αποδειχθεί ότι τέτοιες κινήσεις είναι εσκεμμένες, τότε αυτές ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Πηγές:Reuters,Euronews

σχετικα αρθρα

133 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img