Toυρκικά νταηλίκια φαίνεται πως λαμβάνουν χώρα για ακόμη μια φορά στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου με την Τουρκία να ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους, με αφορμή τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν προχθές στην αποκλειστική οικονομική ζώνη(ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τουρκική προκλητικότητα δεν άργησε να εμφανισθεί, καθώς μόλις δύο ημέρες μετά και την είσοδο του West Capell στο οικόπεδο, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός προσέγγισε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Μόρφου, σε μια προσπάθεια της Αγκυρας να δηλώσει παρούσα στην περιοχή, όπως γράφει η Καθημερινή Κύπρου.
Η εν λόγω κίνηση ήταν κάτι μια ενέργεια η οποία ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε γίνει λίγο πολύ γνωστή ότι θα γίνει, καθώς το βράδυ της Πέμπτης, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του διεμήνυσε εκ νέου ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της» και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε συντονισμό με την οποία, όπως αναφέρει, θα λάβει και τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει στις ελληνοκυπριακές ενέργειες.
Κακό κλίμα μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως και το κλίμα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας δεν είναι και το καλύτερο, καθώς μετά και την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς-Μοντάνα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται πως αρχίζουν να εισέρχονται σε μια νέα περίοδο κυρίως «διπλωματικής και λεκτικής αντιπαράθεσης».
Από την πλευρά της η Αθήνα φαίνεται αρκετά ενοχλημένη από τις συνεχιζόμενες ρητορικές απειλές και αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις δηλώσεις Τσίπρα στο περιθώριο της ομιλίας του στην Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικά ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως «Θυμάμαι μια ρήση, την κρατώ πάντα στο μυαλό μου, που λέει ότι “ο αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας, δεν χρειάζεται να γαβγίζει”. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε “γαβγίζουμε” πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία δια μέσω του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει με κάθε ευκαιρία, πως οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μονομερείς ενέργειες» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε πως η Τουρκία εργάζεται «για να προσδιορίσει τα μέτρα που θα λάβει».
Ισχυρή δύναμη στην περιοχή
Μεγάλη στρατιωτική δύναμη θαλάσσης φαίνεται να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου τα πράγματα να μην κλιμακωθούν σε επικίνδυνο βαθμό.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν,στο λιμάνι της Λάρνακας έχουν καταπλεύσει δύο γαλλικά πολεμικά πλοία , ενώ στο περιοχή υπάρχουν επίσης σκάφη του Ισραήλ αλλά και της Ρωσίας.
Επιπροσθέτως,τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας αυτή την στιγμή οι γεωτρήσεις αναμένεται να κρατήσουν έως και 75 ημέρες, οι οποίες εν μέσω καλοκαιριού αναμένεται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνής και εγχώριας γνώμης σχετικά με την πορεία, τα ευρήματα αλλά και τα αποτελέσματα των ενεργειακών εξελίξεων.
Αυτό το οποίο η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει σε συνδυασμό με την Κύπρο και φυσικά το Ισραήλ είναι μια ενιαία τακτική και διπλωματικά συγχρονισμένη «λεκτική επίθεση», που από την μια να διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τους ενεργειακούς της πόρους, και από την άλλη να εκπνέει το μήνυμα πως η τριμερής είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο μη φοβούμενη περαιτέρω κλιμάκωση των εξελίξεων.