Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο: «Ξεσάλωσαν» και σήμερα οι γείτονες

Τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη – Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ

Σε ακόμα μια προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία με πτήση τούρκικων μαχητικών σε απόσταση απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ορισμένη ανακοίνωση για την ακραία αυτή ενέργεια.

HTML tutorial

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε επίσης σε έντονο διάβημα προς τον πρέσβη της Τουρκίας προχώρησε η Αθήνα, ενημερώνοντας, παράλληλα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σημειώνει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων