Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με «φόντο» την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Το συμβούλιο συγκλήθηκε για τις 13:30 το μεσημέρι, με αντικείμενο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις γύρω από το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη αλλά και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε χτες ο κ. Δένδιας, λίγο πριν ξεκινήσει από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα, ώστε να καταδικάζεται αναλόγως», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής έχει τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο και πως αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς, αν οι γείτονές μας συνεχίσουν αυτή τη πρακτική.
«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές -θα έλεγα- δηλώσεις. Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον ελληνικό λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση» ανέφερε.
Επιπλέον, διευκρίνισε πως οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη, ήταν σε γνώση και του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των αρχών και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.