Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Τουρκία: O Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού

O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν αποδέχτηκε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία αναφέροντας ότι θα συνεχίσει τα καθήκοντά του. Ο Τούρκος Υπουργός είχε υποβάλει νωρίτερα την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον συνωστισμό που προκλήθηκε στα μπακάλικα και τους φούρνους το βράδυ της Παρασκεύης λόγω της ανακοίνωσης της αιφνίδιας καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. “Ο αξιότιμος Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με τις επιτυχείς εργασίες του έχει κερδίσει την εκτίμηση του λαού μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Για την περίοδο της επιδημίας αναφέρεται ότι “με τις επιτυχείς εργασίες του εδώ και πάνω από ένα μήνα διασφάλισε ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας την περίοδο αυτή”.
 
Ο Σοϊλού ανέλαβε την ευθύνη

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε την παραίτησή του στον Τούρκο Πρόεδρο ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος του ανέφερε ότι δεν την κρίνει κατάλληλη. “Η απόφαση ενός αξιωματούχου να παραιτηθεί είναι δική του απόφαση, ωστόσο την τελική απόφαση την έχει ο αξιότιμος Πρόεδρος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: “Δεν γίνεται αποδεχτή η παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών μας και θα συνεχίσει τα καθήκοντά του”. Στην επιστολή παραίτησής του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αναφέρει ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες χάους που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή, προσθέτοντας ότι με βάση την εμπειρία του θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι θα γινόταν συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Αμέσως μετά την παραίτηση ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η παραίτηση του Υπουργού Εσωτειρικών έγινε προκειμένου να σώσει τον Ταγίπ Ερντογάν. “Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση από μόνος του”, ανέφερε.

Πάντως η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις της Τουρκίας η οποία είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή και ίσχυε για δύο μέρες, τερματίστηκε χθες τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρει νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τα 63 εκ. 640 χιλιάδες πολίτες στη μεγάλη πλειοψηφία τους συμμορφώθηκαν με την απόφαση, ενώ συνολικά παραβίασαν την απαγόρευση αυτή 24,088 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα άλλα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ συνεχίζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες κάτω των 20 ετών, άνω των 65 ετών και για εκείνους με χρόνιες παθήσεις. Καλούνται οι πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους αν δεν είναι υποχρεωμένοι και να τηρούν τις ‘κοινωνικές αποστάσεις’ καθώς και τους κανόνες κοινωνικής απομόνωσης μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας θα επαναφέρεται κάθε Σαββατοκύριακο.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων