Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Τράπεζες: Μείωση κατα 50% στις «κόκκινες» κάρτες

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι οι «κόκκινες» κάρτες και για αυτό το λόγο οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση κατα 50% των επιτοκίων στις «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες και παράλληλα προσφέρουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις μέσα από σειρά ρυθμίσεων με στόχο να διευθετηθούν καθυστερούμενες οφειλές άνω των 7 δισ. Ευρώ, και χωρίς η οφειλή να μετατρέπεται σε δάνειο.

Συγκεκριμένα και ανα τράπεζα, η Alpha Bank «κουρεύει» στο μισό το επιτόκιο των πιστωτικών της καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, χωρίς να χρειάζεται η οφειλή της κάρτας να μεταφερθεί σε νέο δάνειο.

Το νέο επιτόκιο «κλειδώνει» στο 11% -από το 20%- και αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία δόση μειώνεται σχεδόν στο μισό, ενώ η κάρτα φεύγει από την «κόκκινη» περιοχή και ο κάτοχος καθίσταται ενήμερος. Διευκρινίζεται ότι η πιστωτική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μέχρι την πλήρη εξόφληση του υπολοίπου. Το κέρδος για τον πελάτη είναι ότι η δόση είναι χαμηλή, π.χ. αν η οφειλή είναι 2.000 ευρώ, η δόση είναι γύρω στα 38-40 ευρώ τον μήνα.

Η ίδια κάρτα -χωρίς τη ρύθμιση- έχει ελάχιστη καταβολή 300 ευρώ, καθώς στη μηνιαία δόση υπολογίζεται και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων. Ενώ ακόμα και στην περίπτωση που εξοφληθεί το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής, η δόση είναι στα 75 με 80 ευρώ τον μήνα.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα ρυθμίζει όλες τις κάρτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 90 μέρες και πάνω (ακόμα και αυτές που βρίσκονται σε νομική διευθέτηση). Το «πλαστικό» καταργείται και δίνεται νέο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 10,1%, ενώ η δόση ρυθμίζεται ανάλογα με το εισόδημα. Για παράδειγμα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής κλασματικής δόσης, δηλαδή για διάστημα 2 ετών ο πελάτης πληρώνει το 40% της δόσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτει οφειλές μέχρι 40.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 150 μήνες (12,5 χρόνια).

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μία μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων και προτείνει λύσεις ανάλογα με τον βαθμό καθυστέρησης και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε πελάτη. Οι οφειλές μέχρι 15.000 (από πιστωτικές κάρτες και μικροδάνεια) πακετάρονται σε νέο προϊόν με επιτόκιο στα επίπεδα του 8% με 10%. Οι ρυθμίσεις σε κάποιες περιπτώσεις δανειοληπτών που υπάγονται στις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού περιλαμβάνουν και «κούρεμα» 20%-30% της συνολικής οφειλής, με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα είναι συνεπής στις καταβολές.

Τέλος, η Eurobank προχωρά σε ρυθμίσεις αλά καρτ, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τον χρόνο της συνολικής καθυστέρησης «πακετάροντας» το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας (ή του προσωπικού δανείου) σε ένα νέο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.

Σήμερα περισσότερες από 2 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται σε καθυστέρηση από 90 μέρες και πάνω, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα «πλαστικά» έχει περάσει στο στάδιο της νομικής διευθέτησης. Η μέση οφειλή στις «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες διαμορφώνεται στις 2.500 με 3.000 ευρώ.

Έν κατακλείδι, οι τράπεζες παρόλο που εχουν υποστεί ζημιά απο την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την επι ενα μήνα παύση των λειτουργιών τους προχωρούν σε ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να πληρώσουν τις κάρτες τους και με αυτό το τροπο πρόκειται να επιταχυνθεί το πρόβλημα με τις κάρτες που είναι «κόκκινες» λόγω των μεγάλων οφειλών των καταναλωτών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img