Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού πλέουν στους ωκεανούς – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Μια νέα μελέτη σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικά που επιπλέουν στους ωκεανούς του κόσμου, έφερε στο φως τρισεκατομμύρια σκουπίδια, αλλά λιγότερα μικροπλαστικά από ότι περίμεναν οι ερευνητές, γεγονός που εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς τα απορρίμματα που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.

Οι ερευνητές από την μη κερδοσκοπική ομάδα 5 Gyres δημοσίευσαν τα ευρήματά τους αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One. Οι ερευνητές συνέλεξαν πλαστικά μέρη του ωκεανού με δίχτυα και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για την εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος των απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο.

Υπολόγισαν ότι 5.250.000.000.000 κομμάτια από πλαστικό, που συνολικά ζυγίζουν 269.000 τόνους, βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον ωκεανό. Αν και αυτά είναι πολλά σκουπίδια, οι ερευνητές βρήκαν μόνο το 1/100 από τα κομμάτια μικροπλαστικών που είχαν προβλέψει.

Τα μικρά πλαστικά κομμάτια αποτελούν ένα θέμα μεγάλης συζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες, επειδή είναι εύκολο να τα καταπιούν τα ζώα και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο των ψαριών, πουλιών, και άλλων θαλάσσιων πλασμάτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων