Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Τρομοκρατική επίθεση Ισραηλινών εξτρεμιστών με θύμα νεογέννητο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Εβραίοι εξτρεμιστές φέρεται να έβαλαν φωτιά σε ένα σπίτι Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, νωρίς την Παρασκευή, σκοτώνοντας ένα μωρό 18 μηνών και τραυματίζοντας σοβαρά τα άλλα μέλη της οικογένειας, μια πράξη που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε ως τρομοκρατική.

Το σπίτι στη Δούμα, ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη της Ναμπλούς, πυρπολήθηκε νωρίς το πρωί καθώς η οικογένεια κοιμόταν. Σύμφωνα με την αστυνομία και τους αυτόπτες μάρτυρες ένα γκράφιτι γραμμένο στα εβραϊκά που έλεγε «εκδίκηση» είχε σβηστεί στον εξωτερικό τοίχο.

Και οι δύο γονείς του παιδιού αλλά και ο τετράχρονος αδελφός του είχαν χτυπήσει άσχημα. Όπως δήλωσαν επίσημες πηγές, μεταφέρθηκαν όλοι με ελικόπτερο για θεραπεία σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Ήταν η χειρότερη επίθεση από Ισραηλινούς εξτρεμιστές από τότε που ένας Παλαιστίνιος έφηβος πυρπολήθηκε στην Ιερουσαλήμ πριν από ένα χρόνο. Αυτό το γεγονός  ακολούθησε την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων από Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σοκαρισμένος. «Αυτή είναι μια τρομοκρατική επίθεση. Το Ισραήλ αναλαμβάνει αποφασιστική δράση κατά της τρομοκρατίας και δεν έχει σημασία ποιοί είναι οι  δράστες», ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «όλα τα μέσα» θα χρησιμοποιηθούν για να φέρουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της Παλαιστίνης, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το Ισραήλ ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτό το συμβάν. «Ένα τέτοιο έγκλημα δεν θα είχε συμβεί εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέμενε στην παγίωση των οικισμών και την προστασία των εποίκων», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρνταϊνά σε δήλωσή του στο επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η ισραηλινή εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι δήλωσε ότι η πυρπόληση αποτελεί αναφανδόν πράξη της Price Tag, δηλαδή μιας ομάδας ενόπλων εποίκων που απειλούν τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη.

Αν και το Ισραήλ έχει ορκιστεί να πατάξει τέτοιους δράστες, λίγοι μόνο από αυτούς έχουν παραδοθεί στη δικαιοσύνη.

Οι Παλαιστίνιοι από τη δική τους μεριά, ζητούν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι έχουν περιορισμένο αυτοδιοίκητο, αλλά σχεδόν το 60% του εδάφους παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, διεκόπη το 2014.

Πηγή

Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων