Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Τραμπ: Η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας πυλώνας ασφάλειας για την Ασία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύθηκε σήμερα Δευτέρα να προωθήσει μια ελεύθερη και ισορροπημένη εμπορική συνεργασία με την Ιαπωνία μετά από δεκαετίες «μαζικών εμπορικών ελλειμμάτων» και τόνισε ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασιατικής ασφάλειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί τεράστια εμπορικά ελλείμματα στα χέρια της Ιαπωνίας εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησής του με τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Η συνάντηση αυτή λαμβάνει χώρα τη δεύτερη ημέρα της ασιατικής του περιοδείας διάρκειας 12 ημερών, που επικεντρώνεται τόσο στο εμπόριο όσο και στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, κατά την έναρξη του γεύματος εργασίας με τον Τραμπ, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του ενόπλου που σφαγίασε τουλάχιστον 26 πιστούς σε εκκλησία στο Τέξας.

HTML tutorial

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι ο Τραμπ, που εξέφρασε νωρίτερα τη θλίψη για τα θύματα, δεν επρόκειτο προς το παρόν να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της 12ήμερης περιοδείας του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφτεί επίσης τη Σεούλ, το Πεκίνο και το Ντανάνγκ του Βιετνάμ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ επαίνεσε την Ιαπωνία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό στον κόσμο», αλλά πρόσθεσε ότι ενώ «πολλά εκατομμύρια αυτοκίνητα πωλούνται από την Ιαπωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ουσιαστικά κανένα αυτοκίνητο δεν πωλείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιαπωνία».

Κυρίως για παρόμοιους λόγους ο ίδιος υπογράμμισε: «Θέλουμε ελεύθερο και αμοιβαίο εμπόριο, διότι τώρα το εμπόριο μας με την Ιαπωνία δεν είναι ελεύθερο και αμοιβαίο, ξέρω ότι μπορεί και θα είναι και ξεκινήσαμε τη διαδικασία». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνει με γρήγορο και πολύ φιλικό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ τόνισε επίσης ενώπιον του Ιάπωνα ηγέτη ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τον πιο ελκυστικό τόπο για προσλήψεις, επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η Ιαπωνία σημείωσε ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 69 δισ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας μετά την Κίνα, ενώ παράλληλα, ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2016.

Παρά ταύτα, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο θα πλαισιώσουν τις μελλοντικές εμπορικές συνομιλίες, με το Τόκιο να πιέζει τις ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση μιας διμερούς συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών.

Όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Βόρειας Κορέας, και τις αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις πυραύλων ακόμα και πάνω από την Ιαπωνία,  η θέση του Τραμπ είναι γνωστή: έχει ορκιστεί να “καταστρέψει εντελώς” τη Βόρεια Κορέα εάν απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Άμπε υποστηρίζει σθεναρά τη στάση του Τραμπ ότι “όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι”, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, και επανειλημμένα έχει πει ότι τώρα είναι η ώρα για επαυξημένη πίεση εναντίον της Πιονγκγιανγκ και όχι για διάλογο “για χάρη του διαλόγου”.

 

Πηγές: Reuters, AFP

 

 

 

 

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων