Με στόχο «ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», στον κορμό του οποίου είναι όλα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και τα οποία «δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου), είτε μέχρι τις 28 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα» πορεύεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εξόδου της χώρας από την εποπτεία, σύμφωνα με συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, όλα αυτά μπορεί να είναι υπό παρακολούθηση, αλλά «δεν αφορούν νέους όρους». Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τονίζει πως οι επιτυχίες των τριών εκδόσεων έχουν θετική απήχηση στις αγορές.
Διευκρινίζει πως «τώρα υπάρχει ένας κλυδωνισμός στις αγορές, λόγω του εμπορικού πολέμου», αλλά τονίζει: «Οι αγορές σχεδόν προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζουμε, ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό μας ολιστικό σχέδιο, που θα είναι αξιόπιστο τόσο στις αγορές όσο και στην ελληνική κοινωνία».
Σε ό,τι αφορά την αναβολή πληρωμής στα τοκοχρεολύσια, ο κ. Τσακαλώτος εξηγεί πως στο πλαίσιο του χρέους υπάρχουν δύο άγκυρες. Η μία είναι ότι μετά το 2022 μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 2% και η άλλη ότι έως το 2030 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% και μετά το 2030 το 20%. «Άρα οποιαδήποτε λύση πρέπει να καλύψει αυτές τις δύο παραμέτρους» τονίζει.
Απαντώντας σε αιτιάσεις της ΝΔ περί μείωσης των συντάξεων κατά 30% και του Γ. Βαρουφάκη κατά 15-20%, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει: «Το αναπτυξιακό μας σχέδιο είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μεριμνήσουμε για τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα και όχι να επιδεινώσουμε την πραγματικότητά τους. Δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει να γίνει αυτό».
Χαρακτηρίζει «ανακριβή» τα δημοσιεύματα που τον αφορούν, όπως το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, το οποίο ο ίδιος φέρεται να ασπάζεται. «Ο χρόνος είναι υπέρ της κυβέρνησης και κάθε μήνας που περνάει είναι πιο δύσκολος για τους αντιπάλους μας, όχι για εμάς» λέει.
Σε ό,τι, δε, αφορά τα δημοσιεύματα που τον παρουσιάζουν να έχει διαφοροποιηθεί από το Μαξίμου στο θέμα των σκανδάλων, απαντά: «Φυσικά, είναι μέρος της πολιτικής μας να αντιμετωπίσουμε τα σκάνδαλα, να τα καταδείξουμε και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Το πιο σοβαρό όμως είναι να θωρακίσεις το σύστημα, ώστε να μην μπορεί αυτό να συνεχιστεί».