Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

ΤτΕ: Αύξηση της ροής των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μετά την κρίση που υπήρξε στις τράπεζες τον Ιούλιο και ιδιαίτερα μετά την επιβολή των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίου, οι καταθέσεις άρχισαν να μειώνονται βαθμιαία και κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις τράπεζες, εμπιστοσύνη που αποκτήθηκε μετά από πάρα πολλά χρόνια προσπάθειας από την πλευρά των τραπεζών.

Παρόλα αυτά τον Σεπτέμβριο άρχισαν σε μικρό βαθμό αλλά σταθερά να αυξάνεται η ροή των καταθέσεων στις τράπεζες και όταν αυξήθηκε η ροή των καταθέσεων η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει αυτά που διέθετε στις τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν την ρευστότητα τους σε καλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,5%, από -1,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα να περιοριστεί στα 205,174 δισ. ευρώ από 206,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

Στις επιχειρήσεις η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν αρνητική κατά 51 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 422 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,0% έναντι -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,2% τον Σεπτέμβριο του 2015, από -1,4% τον Αύγουστο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 116 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 427 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 19,3% τον Σεπτέμβριο του 2015, από 18,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 66 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 4 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος αρνητική κατά 237 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Σεπτέμβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 267 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,2%, από -3,1% τον Αύγουστο του 2015.

Εν κατακλείδι, σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα προκειμένου να αρχίσουν οι τράπεζες να ακμάζουν για άλλη μια φορά μετά την κρίση του Ιουλίου. Το πρώτο βήμα γίνεται αυτήν την περίοδο με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και σταδιακά θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να επιστραφούν οι καταθέσεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον Ιούλιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων