Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Τζεν Ψάκη: Μια Ελληνίδα στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου

Ενεργό ρόλο στο επιτελείο του νεοεκλεγέντα προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνει η ομογενής πρώην Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, επί προεδρίας Ομπάμα, Τζένιφερ Ψάκη (Jennifer Psaki).

Η Ψάκη θα γίνει η πρώτη ομογενής με επιτελική θέση στη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν, συνεχίζοντας την παράδοση με την παρουσία Ελληνοαμερικανών σε υπεύθυνα πόστα στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, η Ψάκη αναμένεται να αναλάβει γραμματέας επικοινωνίας στο Λευκό Οίκο, δηλαδή εκπρόσωπος Τύπου που θα ενημερώνει τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους.

Ο ρόλος της στη μεταβίβαση της εξουσίας
Παράλληλα, η Τζένιφερ Ψάκη έχει ήδη ρόλο στην ομάδα μεταβίβασης εξουσίας του Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας πρόσφατα την ανησυχία της, σε δηλώσεις της στο NBC, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει η προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης από την απερχόμενη διακυβέρνηση, σε θέματα όπως η εθνική ασφάλεια αλλά και η διαχείριση της πανδημίας.

Αναμένεται να αναλάβει γραμματέας επικοινωνίας στο Λευκό Οίκο, δηλαδή εκπρόσωπος Τύπου που θα ενημερώνει τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους.

Η σχέση της Ψάκι με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκινήσει από το 2008, όταν ανέλαβε τη θέση αναπληρωτή εκπροσώπου της απόλυτα επιτυχημένης προεκλογικής του εκστρατείας.

Διαχρονικά, απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης του πρώην Προέδρου, ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τις γνώσεις, την εμπειρία, ετοιμότητα και την ψυχραιμία της, όταν της έθεταν δύσκολες ερωτήσεις, τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και στον Λευκό Οίκο.

Τι έγραψε για το νέο της ρόλο
«Είναι μεγάλη μου τιμή να εργάζομαι ξανά για τον Τζο Μπάιντεν, έναν άνδρα που εκπροσώπησα τα χρόνια της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν και παρακολούθησα να συμβάλει καίρια στην οικονομική ανάκαμψη και στην ανοικοδόμηση των σχέσεών μας με τους εταίρους μας, αλλά και να εμποτίζει με ενσυναίσθηση και ανθρωπιά κάθε σύσκεψη στην οποία ήμουν παρούσα» έγραψε σε ανάρτησή της η Τζενιφερ Ψάκη μετά την ανακοίνωση για τη νέα της θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψάκη, όπως γράφει το ekirikas.gr έλκει την καταγωγή της από τη Μεσσηνία, από την πλευρά του πατέρα της, Δημήτρη Ψάκη, ενώ έχει γεννηθεί στο Κονέκτικατ.

Ο πατέρας της ασχολήθηκε με την αγορά των ακινήτων και ήταν ιδιοκτήτης 2 εταιριών πριν συνταξιοδοτηθεί. Η Τζένιφερ φοίτησε στο Κολέγιο William & Mary, από όπου και αποφοίτησε το 2001 και ουσιαστικά την καριέρα της το 2001, δουλεύοντας στις καμπάνιες των Δημοκρατών Tom Harkin and Tom Vilsack.

Ποια είναι η Τζεν Ψάκη
Η Τζεν Ψάκη γεννήθηκε στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ, ενώ αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Γκρίνουιτς το 1996. Η 42χρονη Ψάκη ήταν στα φοιτητικά της χρόνια εξαιρετική αθλήτρια της κολύμβησης.

Η πολιτική πορεία της ξεκίνησε το 2001, όταν εργάστηκε στις καμπάνιες των Δημοκρατικών Τομ Χάρκιν και Τομ Βίλσακ. Το 2004 συμμετείχε στην ομάδα εκστρατείας του Τζον Κέρι, όπου εργάστηκε ως αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου. Το 2008, στη διάρκεια της καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία, η Ψάκη εργαζόταν κοντά του ως η υπεύθυνη επικοινωνίας στα ταξίδια του. Όταν ο Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος, η Ψάκη τον ακολούθησε στον Λευκό Οίκο, ως αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου και προήχθη σε αναπληρώτρια Διευθύντρια Επικοινωνίας τον Δεκέμβριο του 2009.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Τζεν Ψάκη παραιτήθηκε από τη θέση αυτή για να γίνει αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Global Strategy Group. Ωστόσο, η απουσία της από τον Λευκό Οίκο δεν κράτησε πολύ αφού το 2012 επέστρεψε στην ομάδα του Ομπάμα και το 2013 έγινε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το 2017 η Ψάκη άρχισε να εργάζεται ως πολιτική σχολιάστρια στο CNN, θέση που εγκατέλειψε τον Νοέμβριο του 2020 για να ενταχθεί στην ομάδα των Μπάιντεν – Χάρις για τη μετάβαση στην εξουσία. Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, η Τζεν Ψάκη είναι παντρεμένη με τον Γκρέγκορι Μάθιου Μέσερ, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών στην επιτροπή εκστρατείας του Δημοκρατικού κόμματος και μαζί έχουν δύο παιδιά.

Μια από τις επτά γυναίκες στο Λευκό Οίκο
Η νέα συνεργάτις του Μπάιντεν είναι μία από τις επτά γυναίκες που θα κατέχουν τις ανώτερες θέσεις στην ομάδα επικοινωνίας του Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά, όλα τα άτομα που θα είναι επιφορτισμένα με το απαιτητικό έργο να επικοινωνούν τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, θα είναι γυναίκες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων