Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

UNESCO: Αφανισμός της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ από τους τζιχαντιστές

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, καταδίκασε σήμερα την ανελέητη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, που πραγματοποιείται από τους τζιχαντιστές στις αρχαίες τοποθεσίες και στα εδάφη που ελέγχουν.

Το Ιράκ διαθέτει “χιλιάδες ναούς, κτίρια, αρχαιολογικούς τόπους, αντικείμενα τα οποία αποτελούν θησαυρό για ολόκληρη την ανθρωπότητα”, δήλωσε η Μπόκοβα στη διάρκεια επίσκεψής της στη Βαγδάτη.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε ο θησαυρός αυτός, αυτή η κληρονομιά του πολιτισμού, να καταστραφεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο”, πρόσθεσε.

“Πρέπει να δράσουμε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επειδή οι εξτρεμιστές προσπαθούν να σβήσουν την ταυτότητα. Διότι γνωρίζουν πως αν δεν υπάρχει πια ταυτότητα, δεν υπάρχει πια Ιστορία. Πιστεύουμε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό”, δήλωσε ακόμη η γενική διευθύντρια του Οργανισμού του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν πολλά εδάφη στο Ιράκ και έχουν καταστρέψει εκεί χώρους τους οποίους θεωρούν ειδωλολατρικούς ή αιρετικούς. Έχουν καταστρέψει ιδιαίτερα τάφους, εκκλησίες και πολύτιμα χειρόγραφα στη Μοσούλη, και έχουν πωλήσει αρχαιότητες για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων