Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ο υπ. Οικονομικών της Αυστρίας

O Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ υποστήριξε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατραπεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει ότι ο κ. Σέλινγκ σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Forum Alpbach, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «το Eurogroup θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει το ίδιο, πώς θα προχωρήσει από τεχνική νομισματική άποψη … Θεωρώ την ιδέα πολύ λογική».

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδος, θα μπορούσε με τη δημιουργία του ΕΝΜ να ανήκει στο παρελθόν, σημειώνει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «πρόκειται για αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».

Για τη μετατροπή του ESM πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες και γι’ αυτό απαιτείται ομοφωνία. «Πρόκειται για μεσο-μακροπρόθεσμη διαδικασία». Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι λογικό να προωθηθεί αυτή η σκέψη.

Ο κ. Σέλνγκ δεν θεωρεί πρόσφορη προς το παρόν τη δημιουργία θέσης μόνιμου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς χρειάζεται προηγουμένως εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Τέλος, κατά την άποψη του αυστριακού Υπουργού Οικονομικών, η κρίση του ευρώ-συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος-«έχει ξεπερασθεί κατ’ ουσίαν».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων