Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Β. Χίσλοπ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Άλλαξα γνώμη όταν διάβασα τι συνέβη πραγματικά (video)

Η πολιτογραφένη Ελληνίδα και καταξιωμένη συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, μίλησε στην ΕΡΤ για την προσπάθεια επαναπατρισμού των «Γλυπτών του Παρθενώνα» στην Ελλάδα, έναν αγώνα στον οποίο η ίδια έχει συνταχθεί.

«Κάτι έχει αλλάξει αυτές τις ημέρες στην Αγγλία» είπε η κ. Χίσλοπ αναφερόμενη σε πρόσφατη έρευνα στη Μ. Βρετανία που δείχνει μεταστροφή της κοινής γνώμης σε αυτό το θέμα, με το 78% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της επίστροφής τους στην Αθήνα.

Επιχειρώντας να εξηγήσει που οφείλεται αυτή η μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Μ. Βρετανία η συγγραφέας δήλωσε πώς πια οι άνθρωποι διαβάζουν και ενημερώνονται.

Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή της, σύμφωνα με την οποία «αν ήταν μυθιστόρημα το θέμα των Μαρμάρων θα έβαζα τίτλο “μια ιστορία δικαιοσύνης”» αποκάλυψε ότι για χρόνια και η ίδια είχε μεγαλώσει πιστεύοντας την αγγλική εκδοχή της ιστορίας. Αντίθετα, όπως είπε στην ΕΡΤ, διάβασε και άλλαξε άποψη καθώς «ο Έλγιν έκλεψε κομμάτια από ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας για να τα βάλει στο σαλόνι του».

Σε συνέχεια των όσων είπε, πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί είχαν την ιδέα ότι το Μουσείο ήταν το πιο σημαντικό στον κόσμο. «Σιγά σιγά η αλήθεια γίνεται πιο γνωστή και ο κόσμος αλλάζει άποψη. Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι καθόλου ωραίο όπως το Μουσείο της Ακρόπολης» είπε και πρόσθεσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να βγούν από την σκοτεινή αίθουσα όπου φυλάσσονται και να βρουν τη θέση τους στο σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων