Η Μαριούπολη σφυροκοπείται, είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα, από βόρεια και δυτικά. Ένα εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι πομπής περίπου 20 αυτοκινήτων με 100 Έλληνες ομογενείς επιχειρείται, αυτή την ώρα, από την Μαριούπολη προς τη Μολδαβία. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση και με τις δύο πλευρές, την ουκρανική και την ρωσική, για την ασφάλεια της μετακίνησης του κονβόι, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Είναι μία μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση, σημείωσε, «ένα πολύ δύσκολο ταξίδι χιλίων χλμ, με δυσκολίες ακόμα και στην προμήθεια των καυσίμων».
«Το πρώτο κρίσιμο διάστημα είναι ο απεγκλωβισμός από την εμπόλεμη ζώνη, η οποία – όπως καταλαβαίνετε – είναι μία πολύ δύσκολη, από τη φύση της, επιχείρηση» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ανέφερε ότι «σήμερα η Μαριούπολη βρίσκεται σε πυρά και από τον βορρά και από το νότο. Είναι μία περικυκλωμένη πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν στρατηγικό στόχο την κατάληψη της πόλης και το κλείσιμο του Αζοφικού παραλίου της Ουκρανίας».
Επισήμανε ότι έχουν ενημερωθεί οι αρχές Ρωσίας και Ουκρανίας για την επιχείρηση. Οι ομογενείς στο κονβόι «συνοδεύονται από ελληνικό διπλωματικό αυτοκίνητο και μαζί τους είναι ο πρέσβης κ. Κωστελένος, ο οποίος έχει αναλάβει αυτό το βάρος του να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τα ελληνικά χρώματα σε αυτή τη διαδικασία εκκένωσης. Οφείλω να εξάρω και την αυτοθυσία του και τον τρόπο με τον οποίο επιτελεί το καθήκον του».
«Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει κατανόηση ιδιαίτερα από τις ουκρανικές αρχές για την ανάγκη οργάνωσης και εκτέλεσης αυτού του ταξιδιού και θα υπάρχει συνδρομή και των πολιτών της Ουκρανίας στο κομμάτι το οποίο τους αφορά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «αυτοί που θέλουν να φύγουν αυξάνονται συνέχεια. Είναι και Ουκρανοί πολίτες, είναι και Έλληνες ομογενείς, είναι και πολίτες τρίτων χωρών που θα ήθελαν να μπούνε σε αυτή την αποστολή. Βασική προϋπόθεση ήταν να έχουν αυτοκίνητο. Πάρα πολύ από τους ομογενείς δυστυχώς δεν έχουν ίδια μέσα με τα οποία θα μπορούσαν να αποχωρήσουν».
Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι «σε όλες τις κρίσεις τις οποίες έχουμε βιώσει, μόνιμος τόπος στον οποίο καταφεύγαμε για να υπερασπίσουμε την κυριαρχία μας ήταν τόσο το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα περισσότερο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει την Ευρώπη «μόνο ως μέρος του οικονομικού μας γίγνεσθαι αλλά και ως μέρος του δόγματος ασφάλειάς μας. Και αυτό το οποίο ζητούσαμε πάντα από την Ευρώπη ήταν να ωριμάσει, να αποκτήσει κοινή φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Άμυνας, πράγμα το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή».