Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο κλείνει τα σύνορα προκειμένου να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ανέφερε μέσω twitter, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά τα σύνορα «εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας».
Η ομαλότητα, έγραψε θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο.
Ο Γκουαϊδό μετέβη στην Κουκουτά
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Ο Γκουαϊδό θέλει να μπει σήμερα στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνεται από την 7η Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτάς στα βόρεια.
Μάλιστα, ο Γκουαϊδό επέμεινε ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης του Μαδούρο. «Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία» θα ξεπεραστούν «από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊδό. Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν είναι ζητιανιά (…). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε.
Ο ΟΗΕ ζητά ηρεμία
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε το καθεστώς της Βενεζουέλας να μην καταφύγει στη χρήση θανατηφόρας βίας κατά διαδηλωτών.
Η έκκληση διατυπώθηκε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του Γκουτέρες μετά τη συνάντησή του στην έδρα του ΟΗΕ, την τρίτη από τις αρχές του Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της διπλωματίας του Καράκας.
Νεκροί και τραυματίες
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία!
Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα όταν το πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα.
“Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς” υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση “Καπέ Καπέ”.
Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που “βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς”. Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και “τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια”.
Κλειδί η στάση του στρατού
Κλειδί για την αλλαγή εξουσίας είναι η στάση των στρατιωτικών στα σύνορα με την Κολομβία θεωρεί ο γερμανικός Tύπος. Θα επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη χώρα;
Αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αρχηγό της αντιπολίτευσης και μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό και τον πρόεδρο Μαδούρο είναι οι επόμενες 48 ώρες. Κονβόι αυτοκινήτων με υποστηρικτές του αυτόκλητου προέδρου οδεύουν προς τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία για να επιτύχουν τη μεταφορά αμερικανικής κυρίως ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη χώρα.
Θα καταρρεύσει ο Μαδούρο;
Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel θεωρεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάτι περισσότερο από τρόφιμα και φάρμακα. «Για την βενεζουελανή αντιπολίτευση και τον μεταβατικό πρόεδρο είναι το κλειδί για την αλλαγή εξουσίας» υπογραμμίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Διότι όλη η κινητοποίηση αποτελεί πρόκληση για τον στρατό και τις μονάδες ασφαλείας. Εάν σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης και εμποδίσουν τη μεταφορά της μέσα στη χώρα θα τους αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με έχθρα και περιφρόνηση. Εάν από την άλλη την αφήσουν να περάσει, τότε είναι σαν να δείχνουν αλληλεγγύη με την αντιπολίτευση. Και εάν ο Μαδούρο κατορθώσει και επιζήσει πολιτικά αυτό το Σαββατοκύριακο απειλούνται με καθαίρεση και ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία».
Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η αντιπολίτευση πάντως πιστεύει ότι η πίεση προς τους στρατιωτικούς να αλλάξουν στρατόπεδο θα επιφέρει την κατάρρευση της κρατικής μηχανής του Μαδούρο. Κάθε λίγο καταγράφονται μεμονωμένες περιπτώσεις στρατιωτικών που άλλαξαν στρατόπεδο. Κολομβιανοί και Αμερικανοί στρατηγοί κάλεσαν τους ομολόγους τους, με μια ασυνήθιστη ενέργεια, να βρεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αλλά οι μαζικές πιέσεις από το εξωτερικό μάλλον χρησίμευσαν παρά έβλαψαν τον Μαδούρο».
Η Volksstimme του Μαγδεμβούργου περιγράφει τη στρατηγική της αντιπολίτευσης. «Μετά τις αποτυχημένες διαδηλώσεις ο Γκουαϊδό αγγίζει το πιο ευπαθές σημείο του καθεστώτος Μαδούρο, τον καταστροφικό εφοδιασμό σε τρόφιμα και φάρμακα όλων των κατοίκων εκτός της ανώτερης τάξης και των στρατηγών. Οι κάτοικοι μοιράζονται την ίδια οργή για τα κοινά δεινά τους, για τα οποία διαφαίνεται τώρα κάποια διαφυγή. Προς το παρόν ο Μαδούρο κρατά πεισματική στάση… Η αλλαγή εξουσίας βρίσκεται στον αέρα. Για να γίνει θα πρέπει η αντιπολίτευση να φέρει τους απλούς στρατιώτες κοντά με τους διαδηλωτές. Όταν το καταφέρει, η αλλαγή δεν θα μπορεί να σταματήσει».
Κοντσέρτα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Για τον ανταποκριτή της Tagesschau ο αγώνας για την εξουσία ανάμεσα στον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό διαδραματίζεται και με τη μορφή δύο κοντσέρτων. Ένα κοντσέρτο λίγο πριν τη γέφυρα Τιεντίτας που διοργανώνει ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική και με τον τίτλο «Venezuela Aid Live» και 300 μέτρα μακρύτερα ένα αντι-κοντσέρτο που διοργανώνει η κυβέρνηση με τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα». Ο αρθρογράφος σημειώνει: «Με τη βοήθεια της μουσικής ο Μπράνσον θέλει να εκτονώσει την κατάσταση. Διοργανώνει το φιλανθρωπικό κοντσέρτο πιστεύοντας ότι οι στρατιώτες θα πειστούν και θα ανοίξουν τη γέφυρα, εάν το κάνουν, τότε επέτυχε ο στόχος».
Για τον Γκουαϊδό που με αυτοκινητοπομπή σπεύδει στα σύνορα με την Κολομβία, ο Γερμανός αρθρογράφος θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του. «Ο υπολογισμός του Γκουαϊδό είναι ότι σε περίπτωση που οι στρατιώτες αρνηθούν να υπακούσουν στις διαταγές και επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας, η κυβέρνηση Μαδούρο θα καταρρεύσει. Αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για επιθέσεις της εθνικής φρουράς στην αυτοκινητοπομπή του Γκουαϊδό».