Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.
«Οπτική ανάσα» προσφέρουν τα υπόσκαφα ακίνητα που αναπτύσσονται όλο και περισσότερο στη χώρα, προσφέροντας μια εναλλακτική κατασκευαστική λύση για τις χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες που έχουν κατακλύσει τα νησιά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «σκεπάζουν» εκ των έσω ακόμα και ολόκληρα βουνά.
Τόσο σε κατοικίες, όσο και σε ξενοδοχεία, ο υπόσκαφος χώρος κερδίζει έδαφος, προσφέροντας οφέλη προς το περιβάλλον και προστασία από τα στοιχεία της φύσης, παρέχοντας, την ίδια στιγμή και οικονομικά πλεονεκτήματα.
Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι ο νόμος που προσφέρει κίνητρα για την κατασκευή υπόσκαφων σε πλαγιές συχνά κάνει περισσότερο κακό από καλό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας ανέγερσης αυτού του είδους κτιρίων, τονίζουν ειδικοί, και χτίζεται μια υπερμεγέθης κατοικία που επιβαρύνει το περιβάλλον, αντί να το σέβεται.
Παρά όμως τις όποιες αδυναμίες του νόμου, τα υπόσκαφα γίνονται πιο δημοφιλή, ειδικά για παραθεριστικές κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου.
Ο Μιχάλης Μαυρολέων, CEO της A&M Architects τονίζει σε δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr ότι τα υπόσκαφα κτίσματα σε οικόπεδα με έντονη κλίση, δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Έλληνα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο νόμος του 2012 που έδωσε την δυνατότητα σημαντικής αύξησης των τετραγωνικών μέτρων δόμησης έκανε τον Έλληνα να αναθεωρήσει, εξηγεί ο κ. Μαυρολέων, προσθέτοντας ότι «ένας ακόμη παράγοντας που υποστήριξε τέτοιες αρχιτεκτονικές λύσεις και κατασκευές είναι η υψηλή πλέον τεχνολογική γνώση στην χρήση υλικών αλλά και των μεθόδων κατασκευής που εφαρμόστηκαν στο εξωτερικό και γρήγορα αφομοιώθηκαν στην Ελλάδα».
«Για παράδειγμα και συγκριτικά με το παρελθόν, δεν υπάρχουν σήμερα, οι φόβοι και οι ανασφάλειες στους τρόπους στεγανοποιήσεων και στις σχετικές μεθόδους κατασκευής», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Η κατασκευή ενός υπόσκαφου δεν είναι απλή υπόθεση. Τα υλικά οικοδόμησης κοστίζουν μέχρι και 15% παραπάνω από αυτά που χρειάζονται για ένα ακίνητο που δεν είναι υπόσκαφο, ενώ απαιτούνται και ειδικές γνώσεις που δεν έχουν όλοι στο χώρο με τις αστοχίες να κοστίζουν χρόνο και χρήμα.
Μια ακόμη κριτική των νόμου που προσφέρει κίνητρα για την κατασκευή των υπόσκαφων είναι ότι οδηγεί στην αύξηση της εκτός σχεδίου δόμησης, εκεί που πρέπει να περιορίζεται.
Σε παλαιότερη ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων αναφέρει ότι μέσα από τα κίνητρα που παρέχονται το αποτέλεσμα που εμφανίζεται κατά το πλείστον είναι αρνητικό και βλαπτικό για το περιβάλλον, με κύρια χαρακτηριστικά τα υπερμεγέθη κτίσματα σε πλαγιές, που προϋποθέτουν σημαντικές εκσκαφές, δηλαδή μη αναστρέψιμες επεμβάσεις.
Όταν γίνεται σωστά, όμως, το υπόσκαφο θεωρείται από πολλούς πως είναι το σπίτι του μέλλοντος.
Η κατοικία περιβάλλεται από τη γη που σημαίνει ότι η θερμοκρασία της είναι σταθερή τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, μειώνοντας τα χρήματα που απαιτούνται για θέρμανση και κλιματισμό, ενώ προστατεύεται από έντονες καιρικές μεταβολές, τον θόρυβο, τη σκόνη, την ακτινοβολία και τις πυρκαγιές.
«Οι κλιματολογικές συνθήκες σε επικλινή οικόπεδα οδηγούν όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες στην λύση των υπόσκαφων κατασκευών. Κι αυτό γιατί ο βιοκλιματικός σχεδιασμός τους, η μόνωση που εξασφαλίζει το υπέδαφος, το χώμα το ίδιο, δημιουργούν μια σταθερή θερμοκρασία στο περίβλημα και αυξημένη προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα», σύμφωνα με τον κ. Μαυρολέοντα.
Αλλά ο πιο ουσιαστικός λόγος για να προτιμήσει κάποιος το υπόσκαφο είναι η τέλεια εναρμόνιση των υπόσκαφων με το περιβάλλον: «Εξαιρώ περιπτώσεις που μελέτες υπόσκαφων προσανατολίζονται αποκλειστικά στην μεγαλύτερη δόμηση τετραγωνικών βάζοντας τον περιβάλλοντα χώρο σε δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα. Οι μελέτες των υπόσκαφων πρέπει να εναρμονίζονται με την αισθητική των νησιών και το φυσικό επικλινές τοπίο. Σε μία χώρα με το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, ταιριάζει η λύση των υπόσκαφων, γιατί περιορίζει οπτικά την πυκνότητα δόμησης, εξοικονομεί ενέργεια, προστατεύει το περιβάλλον και ενισχύει την τοπική φυσιογνωμία του τοπίου όπου εντάσσονται τέτοια κτίσματα».
Νέα επένδυση στη Σέριφο
Εκτός από κατοικίες, χτίζονται και μια σειρά από ξενοδοχεία με γνώμονα τα οφέλη που προσφέρει ένα κτίσμα που βρίσκεται υπό την στάθμη του φυσικού εδάφους και παρουσιάζει μόνο μια ορατή όψη.
Στην Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων τα πρώτα υπόσκαφα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ενώ ένα ακόμα προορίζεται για τη Σέριφο.
Πρόκειται για μια νέα τουριστική επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ στην περιοχή Γάνεμα της εταιρείας «SERIFOS VILLAGE IKE», που αφορά στην κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων, 31 δωματίων και δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής, το οποίο θα περιλαμβάνει και επίγειο τελεφερίκ.
www.businessdaily