Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Βόρεια Κορέα: Παρουσίασε νέο βαλλιστικό πύραυλο σε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Έναν νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, παρουσίασε η Βόρεια Κορέα, υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, σύμφωνα με ξένους παρατηρητές που παρακολουθούν στενά τις εκδηλώσεις αυτές για ενδείξεις νέας στρατιωτικής τεχνολογίας.

Το κρατικό πρακτορείο της χώρας μάλιστα τον περιγράφει ως «το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο».

Αρκετοί από τους πυραύλους παρουσιάστηκαν σε παρέλαση υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η πραγματοποίηση της παρέλασης ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.

Το γεγονεός ότι η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης έρχεται λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο.

Σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ εφαρμόζονται διεθνείς κυρώσεις για τα προγράμματά της ανάπτυξης πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η παρέλαση δεν μεταδόθηκε ζωντανά από τα κρατικά ΜΜΕ, ενώ άρχισε μεταξύ 18:00 και 19:00 (τοπική ώρα) και συνεχίζονταν στις 20:00, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap που επικαλέστηκε ανώνυμη κυβερνητική πηγή της Νότιας Κορέας.

Στην παρέλαση, πέταξαν σε σχηματισμό πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα NK News, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, επικαλούμενη μία πηγή που έκανε λόγο για πυροτεχνήματα στον ουρανό.

Πριν από τη λήξη του συνεδρίου, φωτογραφίες από εμπορικούς δορυφόρους έδειχναν στρατιωτικούς σχηματισμούς να κάνουν πρόβες της παρέλασης, ενώ η NK News επικαλέστηκε πηγή που δήλωσε ότι ακούγονταν βαριά οχήματα να κινούνται στην Πιονγκγιάνγκ, την Κυριακή.

Την Τετάρτη, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδερφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργατών, άσκησε κριτική στις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, που είχαν ανακοινώσει ότι είχαν εντοπίσει ενδείξεις παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ, την Κυριακή.

Η κίνηση αυτή ήταν μία έκφραση της «επιθετικής προσέγγισης» του Νότου απέναντι στο Βορρά, ανέφερε η ίδια σε μία ανακοίνωσή της που μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων