«Νομίζω ότι επειδή η Αριστερά βρίσκεται σε μια βαθιά περιδίνηση, η οποία έχει κατά την γνώμη μου στρατηγικό χαρακτήρα και βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, υπάρχει μια πολύ βαθιά απογοήτευση σε έναν κόσμο ο οποίος ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ από το προσωπικό που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα ζητήματα αυτά τα χρόνια. Και θεωρώ ότι το ποσοστό αυτό αποτυπώνεται και στη σχετική επικράτηση του κ. Κασσελάκη. Δηλαδή έχει να κάνει με μια επίκριση, μια επιτίμηση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους που χειρίστηκαν τα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα και στην αναζήτηση κάτι διαφορετικού» είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤμ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσακαλώτος το χαρακτήρισε αυτό μεταπολιτική, έχει τέτοια χαρακτηριστικά, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει κάπου καλά θα το δούμε» σημείωσε.
«Η προσέλευση ήταν χαμηλότερη από τότε που ήταν να βγει μόνος ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή σε μια μη ανταγωνιστική εκλογή, που δεν κρινόταν και τίποτα, είχαν περισσότερο κόσμο» ανέφερε, διερωτώμενος γιατί πανηγυρίζουν για την προσέλευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι και το ποσοστό και η προσέλευση εντείνει και δεν διευκολύνει την πραγματικότητα της κρίσης που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα έλεγα ότι και η προσέλευση αποτελεί μια επικύρωση της παρατεινόμενης κρίσης. Εξακολουθεί να είναι μειωμένου ενδιαφέροντος, τα μεγέθη εξακολουθούν να χειροτερεύουν» είπε.
Αναφερόμενος στην κριτική ότι είναι πολύ χαμηλή η απορρόφηση του προγράμματος «Αιγίς» είπε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε ένα πρόγραμμα 1,8 δις ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει ξαναυπάρξει για την πολιτική προστασία. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει και μια διαδικασία ωρίμανσης. «Ξεκίνησε επί Χαρδαλιά, το πήρε ο Στυλιανίδης ,έγινε μια αναθεώρησή του και ναι υπάρχουν διαδικασίες απαιτητικές προκειμένου να προκηρυχθούν τα έργα» είπε υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο κομμάτι του «Αιγίς» είναι εναέρια μέσα, drones, μία σειρά από προμήθειες με περίπλοκη διαδικασία, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για την ασφάλιση επιχειρήσεων και ακινήτων από τις φυσικές καταστροφές, αφού είπε ότι για πρώτη φορά δίνονται αποζημιώσεις οι οποίες όμως δημιουργούν μεγάλο βάρος στον προϋπολογισμό λόγω του ότι είναι μεγάλες, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός χθες είπε ότι θέλει να καταστίσει υποχρεωτική την ασφάλιση για φυσικές καταστροφές στις επιχειρήσεις. «Αν βάλω όλες τις εταιρείες να πάνε να ασφαλιστούν επειδή διαμορφώνεται μια σημαντική αγορά, αντίστοιχα πιέζεται και το κόστος των ασφαλίστρων και ελπίζουμε ότι αντίστοιχα θα διαμορφωθεί ασφαλιστικό ενδιαφέρον στην αγορά» είπε εξηγώντας ότι η υποχρεωτικότητα κάνει ένα είδος διαμοιρασμού, μοιράζει το ασφαλιστικό κόστος στο σύνολο των επιχειρήσεων ώστε να καταστήσει την ασφάλιση και πιο προσβάσιμη οικονομικά αλλά και οικονομικά ανεκτή και συμφέρουσα για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Τέλος τόνισε ότι για την ασφάλιση των ακινήτων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει διάλογος. «Χρειάζεται ευρεία και εκτενής συζήτηση με την ασφαλιστική αγορά, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων» είπε, σημειώνοντας ότι η ΠΟΜΙΔΑ είναι υπέρ της επιβολής της εισφοράς αυτής.