Ένας μήνας έχει περάσει από το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου ,στις 3.28 όταν 6,3 Ρίχτερ χτύπησαν τη νότια Λέσβο και ισοπέδωσαν το χωριό Βρίσα και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε άλλα χωριά.
Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, επικεφαλής του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωμορφολογίας και περιβαλλοντικής γεωλογίας του τμήματος γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές εργασίες, με βασικό στόχο την κατανόηση και τη μελέτη του φαινομένου των συγκεντρωμένων σεισμικών βλαβών που παρουσιάστηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα του ιστορικού οικισμού της Βρίσας.
«Η συνέχιση της έρευνας», λέει ο κ. Ζούρος, «θα συμβάλει στην αποσαφήνιση κρίσιμων ζητημάτων όπως: Ποιοι παράγοντες και σε ποιο ποσοστό συνετέλεσαν στη συγκέντρωση βλαβών στη Βρίσα (σεισμική πηγή, γεωλογική δομή, ρήγματα, δόμηση των κτιρίων).
Τι πρέπει να γίνει για το μελλοντικό αντισεισμικό σχεδιασμό της περιοχής Πολιχνίτου – Πλωμαρίου. Πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο αποκατάστασης του παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας».
Η Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ασχολείται με θέματα αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου, από την επομένη του σεισμού, την Τρίτη 13 Ιουνίου μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί επιστημονικές παρατηρήσεις καθημερινά στην περιοχή Πλωμαρίου-Βρίσας-Πολιχνίτου προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της περιοχής.
Συνεχής παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές ερευνητικές δράσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.
Παράλληλα βρίσκεται σε στενή συνεργασία και με άλλους ερευνητικούς φορείς για την εγκατάσταση και λειτουργία οργάνων που συμβάλουν για την συνεχή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή όπως το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Μονάδα «Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.