Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Washington Post: Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες, αλλά για τη γυναίκα δεν υπήρχε καρέκλα…

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε βίντεο από τη συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες της Ευρώπης στην Άγκυρα που δείχνει ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, κάθονται σε επιχρυσωμένες καρέκλες, την ώρα που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει καρέκλα για εκείνη.

Η ίδια στο βίντεο φαίνεται να χειρονομεί με το δεξί της χέρι και να βγάζει μια αμηχανία κι ένα επιφώνημα (εεεχμμμ).
Τελικά, της προσφέρθηκε ένας μπεζ καναπές περίπου 12 μέτρα μακριά, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, ο οποίος κατέχει χαμηλότερη θέση στο τυπικό διπλωματικό πρωτόκολλο.

Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld παρατήρησε ότι σε προηγούμενες συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με Ευρωπαίους επικεφαλής, όταν αυτοί ήταν άνδρες, οι τρεις ηγέτες κάθονταν σε «ισοδύναμες θέσεις» με τις καρέκλες δίπλα – δίπλα. «Δεν ήταν τυχαίο, ήταν σκόπιμο», έγραψε στο Twitter, ενώ σε άλλη ανάρτησή της επικρίνει τον Μισέλ γιατί δεν παραχώρησε τη δική του θέση.

HTML tutorial

Πολλοί σχολίασαν ειρωνικά ότι αυτή είναι η «νέα» συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία. Πάντως, οι υποστηρικτές του Ερντογάν ανέφεραν ότι το περιστατικό δεν σηματοδοτούσε ότι η θέση και τα δικαιώματα των γυναικών υποβαθμίζονται.

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκανε καμία δήλωση για το συμβάν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για το ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών.

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους και συνέχισε λέγοντας «αυτό αφορά στην προστασία των γυναικών και στην προστασία των παιδιών από τη βία. Και αυτό είναι σαφώς το λάθος μήνυμα τη δεδομένη στιγμή».

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη των δύο Ευρωπαίων στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή συνθήκη με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, που είναι γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων