Δεν υπήρξε λάθος στο συμβολισμό πίσω από το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στη Βηρυτό. Η άφιξη του τη Δευτέρα το βράδυ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σηματοδότησε τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε λίγες εβδομάδες και συνέπεσε με την 100ή επέτειο του σχηματισμού της χώρας ως γαλλικό αποικιακό προτεκτοράτο. Ο Μάκρον φύτεψε έναν κέδρο, ένα εμβληματικό έμβλημα στο κέντρο της λιβανικής σημαίας, με ελπίδες για την «αναγέννηση» του Λιβάνου.
Αν και η Γαλλία παραιτήθηκε από τα δικαιώματα της επί του Λιβάνου το 1943, διατηρεί μια υπερβολική επιρροή στη χώρα. Ο Macron ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που έφτασε στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά από μια τεράστια έκρηξη τον περασμένο μήνα που έπληξε την πρωτεύουσα.
Η πόλη εξακολουθεί να μην έχει συνέλθει πλήρως από την καταστροφή που προκλήθηκε από την έκρηξη, η οποία σκότωσε περισσότερους από 180 ανθρώπους, άφησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, κατέστρεψε το λιμάνι της και προκάλεσε ζημία περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων – όλα σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν ήδη τις δυσκολίες της οικονομικής κατάρρευσης, μιας αυξανόμενης κρίσης πείνας και αυξανόμενων λοιμώξεων από κορωνοϊό.
Κατά την πρώτη του επίσκεψη, ο Μακρόν κατακλύστηκε από πλήθη ευγενών και απλών Λιβανέζων εξαγριωμένων από τις πολιτικές ελίτ της χώρας τους. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να βοηθήσει να σταθεί τον Λίβανο στα πόδια του και να προωθήσει ένα νέο πολιτικό σύμφωνο για να αναμορφώσει την κυβέρνηση της χώρας και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο Macron φαίνεται πρόθυμος να κάνει ό, τι μπορεί. Ο Macron είπε σε δημοσιογράφους ότι η διεθνής βοήθεια προς τον Λίβανο θα πρέπει να εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική τάξη της χώρας επιδίωξε και εφάρμοσε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις – και ότι εάν η ουσιαστική πρόοδος δεν ακολούθησε το ταξίδι του, κυρώσεις και άλλα ποινικά μέτρα θα μπορούσαν.
Όμως η ικανότητα του Macron να επηρεάζει τα γεγονότα δεν είναι σχεδόν καθόλου ενός Γάλλου αποικιακού απεσταλμένου από έναν αιώνα πριν. Οι προσπάθειές του μπορεί να μην αφορούν μόνο τον Λίβανο.
Ο Macron προεδρεύει μιας πιο δυναμικής γαλλικής εξωτερικής πολιτικής σε μια σειρά από τις πρώην αποικιακές σφαίρες επιρροής της. Αλλά μεγάλο μέρος της ατζέντας του φαίνεται προβληματικό. Η Γαλλία υπό τον Macron φάνηκε να έβαλε πάρα πολλές μάρκες στη λάθος πλευρά του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.
Η κυβέρνησή του είναι κλειδωμένη σε μια τεταμένη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία που προσθέτει περαιτέρω πιέσεις στο ΝΑΤΟ. Και οι προσπάθειες της Γαλλίας να φέρουν πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή Σαχέλ παραμένουν άκαμπτες και ημιτελείς. Την ίδια μέρα ο Μακρόν βρισκόταν στη Βηρυτό, οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας στο Μάλι επιβεβαίωσαν το θάνατο ενός αμάχου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις τζιχαντιστικές επιχειρήσεις τους.
Οι ειδικοί, εν τω μεταξύ, επεσήμαναν τη φθίνουσα πολιτική αξία της Βηρυτού για το Παρίσι.
Washington Post: The limits of Macron’s influence in Lebanon
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής