Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Washington Post: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως 46ος πρόεδρος ζητώντας ενότητα από ένα διχασμένο έθνος

Ο Τζόζεφ Ρομπινέτ Μπάιντεν Τζούνιορ ορκίστηκε την Τετάρτη ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεσμευόμενος να ενώσει τη χώρα και να αντιμετωπίσει μια σειρά από ιδιαίτερα έντονες προκλήσεις που διχάζουν ένα λαβωμένο έθνος.

«Αυτή είναι η δική μας ιστορική στιγμή κρίσης και πρόκλησης», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εναρκτήρια ομιλία κατά την οποία κάλεσε το έθνος να τερματίσει τον «ταξικό πόλεμο» και να αγκαλιαστεί συνθέτοντας ένα ενωμένο μέτωπο εν μέσω μιας σειράς τρομακτικών προβλημάτων. «Η ενότητα είναι η πορεία προς τα εμπρός. Και πρέπει να την συναντήσουμε αυτή τη στιγμή ως Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αν το κάνουμε αυτό, σας εγγυώμαι ότι δεν θα αποτύχουμε».

Με το χέρι στην οικογενειακή του Αγία Γραφή, ο Μπάιντεν πήρε τον όρκο που έκαναν οι προκάτοχοί του, επιστέγασμα μιας καριέρας στη δημόσια ηγεσία που ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα.

Λίγες στιγμές πριν, η Καμάλα Δ. Χάρις έδωσε το δικό της όρκο όντας η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας, αλλά και πρώτη Αφρομαερικανή με  ινδική καταγωγή που κατέχει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα. Είχε τοποθετήσει το χέρι της σε δίδυμες Βίβλους, μία οικογενειακής της φίλης και μια που ανήκε στον Thurgood Marshall, τoν πρώτo αφοαμερικανό που έγινε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Μπάιντεν διαδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η σκανδαλώδης μοναδική θητεία ολοκληρώθηκε με την κατηγορία ότι απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του στις εκλογές, προσπάθησε να εξαναγκάσει τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, να παραβιάσει το Σύνταγμα και ήταν και ο εμπνευστής των ταραχών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος στα 78 είναι ο γηραιότερος άντρας που ορκίστηκε ως πρόεδρος, εξασφάλισε το αξίωμα δεσμευόμενος να είναι ο αντίθετος πόλος του Τραμπ προκειμένου να «δροσίσει» τους οργισμένους παρά να τους «φουντώσει». Υποσχέθηκε να αναιρέσει μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του Τραμπ και να αποκαταστήσει αυτό που αναφέρεται ως «ψυχή της Αμερικής». Νωρίς την Τετάρτη ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη δράσεων που είναι αντίστροφες από αυτές της διοίκησης του Τραμπ και αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Τέσσερα χρόνια μετά την «σκοτεινή» πρώτη ομιλία του Τραμπ κατά την οποία είχε δεσμευτεί να τερματίσει το «Αμερικάνικο Μακελειό», ο Μπάιντεν ανέλαβε κάνοντας έκκληση για ενότητα.

Κατά την ομιλία του ζήτησε από το Έθνος να ξεκινήσει από την αρχή, τονίζοντας ότι «Η πολιτική δεν χρειάζεται να είναι μια μαινόμενη πυρκαγιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της».

Ανέφερε ακόμα ότι η ορκωμοσία του είναι σύμβολο ότι η χώρα γύρισε σελίδα έπειτα από μια περίοδο που η χώρα δοκιμάστηκε όπως ποτέ στο παρελθόν: «Μάθαμε ξανά ότι η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, είναι εύθραυστη και αυτή τη στιγμή, έχει επικρατήσει».

Την ώρα που ο Μπάιντεν περιέγραφε τις ΗΠΑ ως τόπο ελπίδας, φωτός και απεριόριστων δυνατοτήτων, κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής αποχαιρετιστήριας τελετής στο Ντελαγουέαρ η σκηνή στην Ουάσινγκτον πρόσφερε μια υπενθύμιση των σκοτεινών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου.

Η πλατφόρμα στην οποία βρισκόταν ήταν η ίδια την οποία κατέλαβαν στις ταραχές του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου οι υποκινούμενοι οπαδοί του Τραμπ που εισέβαλαν μέσα στη Βουλή προκειμένου να εμποδίσουν τους νομοθέτες να επικυρώσουν τη νίκη του Μπάιντεν. Η απόφαση του νέου προέδρου και της Χάρις να ορκιστούν έξω από το Καπιτώλιο αποτελεί πράξη περιφρόνησης στις απειλές των οπαδών του Τραμπ για επιθέσεις σε αξιωματούχους.

Η πρωτεύουσα είχε παραμείνει σε καθεστώς λοκντάουν με 20.000 άνδρες της εθνοφρουράς να περιπολούν προκειμένου να μην επιχειρήσουν οι ταραξίες να επαναλάβουν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου που άφησαν πίσω τους και πέντε νεκρούς.

Το National Mall που αντίκρυσαν ο Μπάιντεν και η Χάρις όταν σήκωσαν τα μάτια τους ήταν γεμάτο από 200.000 σημαίες, αντανάκλαση της πανδημίας που εξακολουθεί να αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά τις δηλώσεις του τραμπ ότι όλα ήταν υπό έλεγχο.

Με περισσότερους από 400.000 νεκρούς και πιθανότητες να μολυνθούν εκατομμύρια άλλοι, το κλειδί της επιτυχίας του Μπάιντεν θα είναι η ικανότητά του να συγκρατήσει την πανδημία και να επιταχύνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ο Τραμπ εκτός από ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμφθηκε δύο φορές, έγινε και ο πρώτος πρόεδρος που δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του διαδόχου του από το 1869, ενώ ισχυρίζεται ψευδώς ότι ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών.

Τα ψέματα του έπεισαν πολλούς ότι ο Μπάιντεν εκλέχθηκε με απάτη, κάτι που ουσιαστικά καταργεί το πολιτικό κεφάλαιο του προέδρου από το ξεκίνημα της θητείας του. Ο Τραμπ εγκατέλειψε νωρίς την Τετάρτη τον Λευκό Οίκο, αρνούμενος να συναντήσει τον Μπάιντεν, κάτι που έχει να κάνει από το τελευταίο του debate. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο Air Force One για να πάει στο Μέριλαντ, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι παραδίδει την Αμερική στην επόμενη διοίκηση – χωρίς να αναφέρει το όνομα του Μπάιντεν- προκειμένου να κάνει κάτι εντυπωσιακό. «Θα επιστρέψουμε με κάποια μορφή, καλή ζωή και θα σας δω σύντομα», είπε.

Η πρόσφατη αναταραχή αυτή προστέθηκε στις ήδη πολλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν: Η πανδημία, η οικονομία της χώρας που λυγίζει, τα φυλετικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή, αποτελούν θέματα κυρίαρχα στην ατζέντα πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο Γερουσιαστής Κρις Ντοντ τόνισε ότι «οποιοδήποτε από αυτά θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, όμως ο συνδυασμός τους αποτελεί πραγματική πρόκληση», όμως όπως είπε η εμπειρία του Μπάιντεν και το γεγονός ότι η προεδρία «δεν είναι το πρώτο του ροντέο», είναι η σιγουριά που θέλει να βλέπει μια χώρα στον ηγέτη της.

Ο Μπάιντεν τώρα με έξι χρόνια ως γερουσιαστής και οκτώ ως αντιπρόεδρος, είναι έτοιμος να προσφύγει στα μέλη του Κογκρέσου και να προωθήσει μια νομοθετική ατζέντα που θα περιλαμβάνει ανακούφιση από την πανδημία, αναθεώρηση του μεταναστευτικού, δαπάνες υποδομής και δαπάνες για την κλιματική αλλαγή.

Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζεται βοήθεια αφού αφού η γερουσία δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Μπάιντεν πριν από την ορκωμοσία, μια διαδικασία στην οποία πρέπει να συμμετέχουν πρόσωπα – κλειδιά που αποχωρούν από την ηγεσία.

Το κόμμα του Μπάιντεν θα απολαμβάνει τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου για πρώτη φορά από το 2011, ωστόσο κατέχει μικρό πλεονέκτημα στο Σώμα και τη χαμηλότερη πλειοψηφία στη Γερουσία – μια διάσπαση 50-50 που οδηγείται από δύο δημοκρατικές εκλογικές νίκες το Δεκέμβριο, γεγονός θα οδηγήσει την Αντιπρόεδρο Χάρις στο να σπάσει την ισοπαλία.

Ο Μπάιντεν ο δεύτερος καθολικός ορκισμένος πρόεδρος μετά τον τζ. Φ. Κένεντι κάλεσε τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών του Κογκρέσου να παρευρεθούν στην ορκωμοσία του.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell και ο αρχηγός των μειονοτήτων της Βουλής Kevin McCarthy το έκαναν στέλνοντας μήνυμα ότι η προσέγγιση του Μπάιντεν μπορεί να αποσπάσει τουλάχιστον μέρος από το «βιτριόλι» που έχει πέσει στη διαδικασία για τη χάραξη της πολιτικής.

Όμως ο McConnell, που πέρασε χρόνια ως ηγέτης των μειονοτήτων απογοητεύοντας τη νομοθετική ατζέντα του τότε Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτά την ιδέα να βοηθήσει τον νέο πρόεδρο να εγκρίνει κάποια νομοθεσία.

Αρκετοί εξέχοντες νομοθέτες του GOP, συμπεριλαμβανομένου του McCarthy, αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα του Μπάιντεν – ψηφίζοντας νωρίτερα αυτό το μήνα να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών, υποστηρίζοντας παράλληλα τους περίφημους ισχυρισμούς απάτης του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα αμφισβητήσει τα κίνητρα των πολιτικών αντιπάλων του, ενώ δεσμεύτηκε να βρει κοινό έδαφος και να εγκρίνει διμερή νομοθεσία παρά την πικρή πόλωση της Ουάσινγκτον. Το θέμα της ορκωμοσίας του είναι «Ενωμένη Αμερική».

Ενώ ο Μπάιντεν δεν ανέφερε τον Τραμπ άμεσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας, κάλεσε όσους χειραγωγούνται από τα κατασκευασμένα γεγονότα να αγκαλιάσουν την αλήθεια.

Αφού πήρε τον όρκο, ο Μπάιντεν σχεδίαζε να επανέλθει στις κλιματικές συμφωνίες του Παρισιού, από τις οποίες ο Τραμπ είχε αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, καταργούσε την απαγόρευση του Τραμπ για είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες ορισμένων πλειοψηφικών μουσουλμανικών χωρών. Ο Μπάιντεν έχει επίσης δηλώσει ότι θα επεκτείνει εθνικούς περιορισμούς για αποκλεισμούς και θα απαιτήσει να φορεθούν μάσκες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ήδη η ομάδα του κυκλοφορεί μια λίστα πιθανών εκτελεστικών παραγγελιών για τις πρώτες επτά ημέρες της διοίκησής του προκειμένου να δείξει στο Κογκρέσο ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Τα θέματα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγαθά και να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια.

Ο Μπάιντεν πέρασε το τελευταίο του Σαββατοκύριακο ως πολίτης στο σπίτι του στο Wilmington, Del. Επίσης, ολοκλήρωσε τη σειρά των κορυφαίων συμβούλων του, ανακοινώνοντας επίσημα το Σάββατο ότι θα ανέβαζε το επιστημονικό γραφείο του Λευκού Οίκου στη θέση του υπουργικού συμβουλίου ως μια σιωπηρή επίπληξη στον Τραμπ, ο οποίος συχνά απέρριπτε την εμπειρία.

Στο αποχαιρετιστήριο τραπέζι του στο Ντέλαγουεαρ ο Μπάιντεν έβγαλε ένα συναισθηματικό λόγο, με δάκρυα στα μάτια. Απευθυνόμενους σε καλούς και μακροχρόνιους φίλους του που τον στήριζαν πάντα, ο ίδιος είπε «Ήσασταν εκεί για εμάς σε καλά και κακά και ποτέ δεν κάνατε πίσω. Είμαι περήφανος που είμαι γιος του Ντέλαγουεαρ».

Καθώς έφευγε από την πατρίδα του, όπου οι πρώτες εκλογές στη Γερουσία και ο τραγικός θάνατος της συζύγου και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα συνέβησαν γρήγορα στη διαδοχή πριν από 48 χρόνια, ακούστηκε η φωνή της αισιοδοξίας.

«Οτιδήποτε είναι δυνατό», είπε ο Μπάιντεν. “Οτιδήποτε είναι δυνατό σε αυτήν τη χώρα.”

Η Καμάλα Χάρις, 56 ετών, κόρη Τζαμαϊκανών και Ινδών μεταναστών και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάουαρντ, αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διοίκηση, ιδίως ως πιθανός «αρχιμάγειρας» στη Γερουσία.

Η ανάληψη της αντιπροεδρίας από την Χάρις συμβαδίζει με τη δέσμευση του Μπάιντεν να συγκροτήσει μια διοίκηση που «μοιάζει με την Αμερική». Η ευρεία σύνθεση φυλών, φύλων και πολιτισμών που περιβάλλει τον Μπάιντεν έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την ανοιχτή απόρριψη της πολυμορφίας και της πολυπολιτισμικότητας της κυβέρνησης Τραμπ.

Αλλά το πόσο πολύ μπορεί να επιτύχει ο Μπάιντεν τις δημοκρατικές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την ικανότητά του να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να γυρίσουν τη σελίδα από τη μαχητική προσέγγιση που υπερασπίστηκε ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση να διευκολύνει τη δουλειά του διαδόχου του.

Από τότε που έχασε τις εκλογές, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια για μια νέα ηγεσία PAC, μέσω της οποίας εξέφρασε δημόσια την υποψηφιότητα του για πρόεδρος το 2024 και μπλοκαρίστηκε από σημαντικούς ιστότοπους κοινωνικών μέσων ενημέρωσης αφού είχε εμπνεύσει τους οπαδούς του να αντιταχθούν βίαια στην προεδρία του Μπάιντεν.

Ακόμη και η σε εκκρεμότητα δίκη του Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν, καταναλώνοντας κρίσιμο χρόνο στη Γερουσία που διαφορετικά θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για την επιβεβαίωση των υποψηφίων και τη σήμανση της νομοθεσίας.

Παρόλο που μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του Τραμπ μπορεί να αναιρεθεί με ένα στυλό από τον Μπάιντεν, η παρατεταμένη κυριαρχία του πάνω από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει σταθερή. Μια δημοσκόπηση της Washington Post-ABC που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 57% των Ρεπουμπλικάνων ήθελαν οι ηγέτες του κόμματος να ακολουθήσουν το προβάδισμα του Τραμπ αντί να σχεδιάσουν διαφορετική πορεία. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 70% των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι δεν πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε νόμιμα τις εκλογές του Νοεμβρίου, μια άποψη που δεν συμμερίζονται οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι.

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα 20 λεπτών που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Τραμπ είπε τα επιτεύγματά του και ισχυρίστηκε ότι «έχτισε το μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα στην ιστορία της χώρας μας».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι αποφάσισε να υποψηφίσει πρόεδρο το 2017 αφού εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ πραγματοποίησαν ένα θανατηφόρο ράλι λευκής κυριαρχίας στο Σαρλότσβιλ, αντιμετωπίζει τώρα τις επιπτώσεις της ικανότητας του Τραμπ να συγκεντρώσει έναν αδύναμο συνασπισμό παραδοσιακών Ρεπουμπλικανών, θεωρητικών συνωμοσίας, ρατσιστών και μαχητικών εξτρεμιστών.

Ενώ η συμμαχία τους παραμένει κατακερματισμένη, οι χαλαρά ευθυγραμμισμένες ομάδες έχουν ενοποιηθεί γύρω από το στόχο της αντιπαράθεσης της μετασχηματιστικής ατζέντας του Μπάιντεν για τη χώρα.

Ο Μπάιντεν πρέπει επίσης να ηγηθεί ενός διαφορετικού και ανήσυχου Δημοκρατικού Κόμματος με διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σοφία της κεντρικής προσέγγισής του. Η ενεργοποιημένη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος καλεί τον νέο πρόεδρο να εκμεταλλευτεί πλήρως την ενοποιημένη εξουσία στην Ουάσινγκτον και όχι να προσπαθήσει να συνεργαστεί με Ρεπουμπλικάνους που σκοπεύουν να παρεμποδίσουν την ατζέντα του.

Μια ομάδα φιλελεύθερων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών της Δικαιοσύνης, δημοσίευσε ένα σημείωμα τη Δευτέρα ζητώντας από τον Μπάιντεν να πιέσει τους ηγέτες του Κογκρέσου του κόμματος να απαλλαγούν από τη γερουσία της Γερουσίας και να εγκρίνουν σημαντική νομοθεσία με απλή πλειοψηφία.

«Ο Μπάιντεν εξελέγη με εντολή να σπάσει το μπλοκάρισμα και να δώσει αποτελέσματα. Πρέπει να την χρησιμοποιήσει », έγραφε το σημείωμα. «Απλώς κάντε το – μεταρρυθμίστε το filibuster και αποδώστε αποτελέσματα στον αμερικανικό λαό».

Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος διατήρησε τη θέση του στο αντίπαλο κόμμα, ακόμη και όταν προσπάθησε να εκχωρήσει την προεδρία του πριν αυτή ξεκινήσει.

«Πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον αστικό πόλεμο που βγαίνει κόκκινος ενάντια σε μπλε, αγρότες έναντι αστών, συντηρητικοί έναντι φιλελεύθερων», είπε την Τετάρτη. «Οι συμπατριώτες μου Αμερικανοί, στο έργο που έχουμε μπροστά μας, θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον».

Πηγή: Joe Biden is sworn in as the 46th president, pleads for unity in inaugural address to a divided nation-Washington Post

Απόδοση Rp.gr Team

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων