Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

WSJ: Η επόμενη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση – Πως θα εμβολιαστεί γρήγορα η πλειοψηφία του πληθυσμού;

Με το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer Inc. να είναι ήδη σε διαδικασία να λάβει την  έγκριση στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου από τις ΗΠΑ και το τελευταίο δεκαήμερο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων , οι δυτικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση: να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από τα νέα εμβόλια.

Ενώ τα προηγούμενα προγράμματα εμβολιασμού είχαν σχεδιαστεί με την πάροδο των ετών και έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία, όπως τα παιδιά ή οι ηλικιωμένοι, οι κυβερνήσεις ελπίζουν να κάνουν κάτι που δεν είχαν κάνει ποτέ πριν και να εμβολιάσουν την πλειοψηφία του πληθυσμού μέσα σε λίγους μήνες.

Ακόμη και για πλούσιες χώρες με ανεπτυγμένα προγράμματα εμβολιασμού, αυτό παρουσιάζει μια σειρά προβλημάτων, όπως η δημιουργία νέων βάσεων δεδομένων για την παρακολούθηση των ατόμων που παίρνουν το εμβόλιο, την εξεύρεση τρόπων για την ενθάρρυνση της μαζικής απορρόφησης μεταξύ των νέων, τη διασφάλιση επαρκούς παροχής και τη λειτουργία κέντρων εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας όπου Οι λήψεις μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και γρήγορα.

Αυτές οι προκλήσεις σημαίνουν ότι ακόμη και αν ένα εμβόλιο εγκριθεί σύντομα, θα μπορούσαν να περάσουν πολλοί μήνες πριν από τη χορήγηση σε αρκετά άτομα για να διευκολυνθεί η ανάγκη για μέτρα κλειδώματος που έχουν πρόσφατα επαναφερθεί σε ολόκληρη τη Δύση.

Ήδη οι κυβερνήσεις χαρτογραφούν πώς σκοπεύουν να διανείμουν τέτοια εμβόλια. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας πραγματοποίησε δοκιμές για να δει πώς ένα εμβόλιο που πρέπει να αποθηκευτεί σε υπερβολική θερμοκρασία θα μπορούσε να χορηγηθεί σε άτομα μαζικά, πριν από μια προγραμματισμένη διάθεση στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας μόλις τον επόμενο μήνα.

Το Ταμείο για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών έχει αρχίσει να αποθηκεύει μισό-δισεκατομμύριο σύριγγες ως προετοιμασία για τη διανομή εμβολίου παγκοσμίως. Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέταξε ένα σχέδιο για το ποιος θα εμβολιαστεί, με ποια σειρά, ξεκινώντας με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, μετά τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και έπειτα τους βασικούς εργαζόμενους.

Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαρτογράφησε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με κρατικούς αξιωματούχους που θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διαχείριση των πυροβολισμών. Η αμερικανική κυβέρνηση δέχτηκε τη McKesson Corp. για να διανείμει μελλοντικά εμβόλια, εκτός από εκείνη της Pfizer, η οποία το κάνει μόνη της.

Στην Ευρώπη, αρκετοί κατασκευαστές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, ελπίζουν να υποβάλουν αίτηση στα τέλη Νοεμβρίου για υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, η ΕΕ ισοδυναμεί με τη χρήση έκτακτης ανάγκης που επιτρέπεται στις ΗΠΑ. περνούν ίσως ένα μήνα για να πάρουν την απόφασή τους. Από τον Οκτώβριο, η εταιρεία άρχισε να ελέγχει τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών για τουλάχιστον τρία εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer.

Ακόμα κι αν όλα λειτουργούν ομαλά, πιθανότατα θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση προτού ένα εμβόλιο φτάσει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των απλών ανθρώπων για να επιβραδύνει σημαντικά τη μετάδοση, λένε οι επιδημιολόγοι που ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις είναι υπερβολικά σίγουροι ότι η ζωή θα επανέλθει γρήγορα στην κανονική. Τα εμπόδια βρίσκονται τόσο στα εμπόδια που είναι εγγενή στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου όσο και στην εφοδιαστική της παράδοσης του σε ασθενείς.

Πολλά εξαρτώνται επίσης από το ίδιο το εμβόλιο. Ακόμα κι αν ένα ενδεχόμενο εμβόλιο αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσολογική αντίδραση στο 90% εκείνων που το λαμβάνουν – όπως είπε η Pfizer, προτείνεται από τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής του – αυτό θα απαιτούσε τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού να κάνουν το εμβόλιο. να αποκτηθεί η ασυλία των κοπαδιών, δήλωσε ο Roy Anderson, επιδημιολόγος και καθηγητής στο Imperial College London. Η ασυλία της αγέλης συμβαίνει όταν αρκετά άτομα αναπτύξουν ανοσοαπόκριση μέσω προηγούμενης λοίμωξης ή εμβολίου για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ακόμα κι αν η εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού είναι καλή, υπάρχει η οδηγία από τους ειδικούς ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται περαιτέρω lockdown στις αρχές του επόμενου έτους προτού συνεχιστεί η κανονική ζωή το 2022.

Εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέσει κάτω από το επίπεδο του 80%, τότε ολόκληρος ο πληθυσμός πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Οι ευρωπαίοι ρυθμιστές θα δώσουν πράσινο φως σε ένα εμβόλιο που είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικό. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές εμβολίων εξακολουθούν να επεξεργάζονται ορισμένες από τις ιδιαιτερότητες του τρόπου παραγωγής ενός εμβολίου σε κλίμακα, αποθήκευση και μεταφορά.

Το Lonza Group AG της Ελβετίας, το οποίο ελπίζει να κάνει 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna Inc. το επόμενο έτος, αναμένει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να διατηρηθεί σε μείον 70 βαθμούς Κελσίου έως ότου φτάσει σε ένα εργοστάσιο όπου θα συσκευαστεί σε φιαλίδια.

Από εκεί, το εμβόλιο ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να επιβιώσει για τουλάχιστον ένα χρόνο σε μείον -20 βαθμούς, τα οποία τα περισσότερα δυτικά νοσοκομεία διαθέτουν εξοπλισμό για να χειριστούν. Ωστόσο, η εταιρεία βελτιώνει ακόμα τη διαδικασία παραγωγής για να διασφαλίσει ότι μπορεί να παράγει τεράστιες ποσότητες εμβολίου χωρίς να χάνει την ποιότητα του εμβολίου.

WSJ: Pfizer Covid-19 Vaccine’s Next Big Challenge: Giving It to Enough People

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων