Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Απ’ ό,τι φαίνεται το σήριαλ με τις επιθέσεις χάκερς από και προς τη Βόρεια Κορέα συνεχίζεται. Μετά την επίθεση στα στούντιο της SONY, για την οποία ευθύνονται αν όχι η ίδια η Βόρεια Κορέα τουλάχιστον κάποιοι υποστηρικτές της ήρθε η σειρά της Πιον Γιανγκ να πέσει θύμα επίθεσης. Η χώρα έχασε χτες εντελώς τη σύνδεση της με το διαδίκτυο και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να αποκατασταθεί η βλάβη.
Για την επίθεση οι υποψίες πέφτουν είτε στις ΗΠΑ είτε στη Νότιο Κορέα. Η Βόρεια Κορέα εξαρτάται από την Κίνα για την παροχή ίντερνετ, μέσω της εταιρίας China Unicom. Την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο της επίθεσης στη SONY οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να διακόψει την παροχή ίντερνετ στην Πιον Γιανγκ και να απελάσει όσους βορειοκορεάτες χάκερ ζουν σε κινεζικό έδαφος. Η Κίνα αρνήθηκε τα αιτήματα των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η Πιον Γιάνγκ βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη SONY.
Η επίθεση εναντίον της SONY είχε προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο κύκλωμα των στούντιο της εταιρίας και μάλιστα όδήγησε στην απόσυρση της καινούριας ταινίας η οποία θα κυκλοφορούσε τα Χριστούγεννα και είχε θέμα μια απόπειρα δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν από πράκτορες της CIA.
Οι ζημιές από την επίθεση στη Βόρεια Κορέα είναι μικρές, καθώς η χώρα είναι από αυτές με τη μικρότερη διείσδυση του διαδικτύου στον πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά αρκετά βορειοκορεάτικα κρατικά sites όπως το ειδησεογραφικό KCNA “έπεσαν” για ώρες.
Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι μια σύγχρονη μορφή πολέμου που γίνεται όλο και πιο επίκαιρος, με τους στρατούς ανά τον κόσμο να έχουν τμήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις στρέφονται τόσο εναντίον στρατιωτικών στόχων, με σκοπό να χτυπήσουν την άμυνα και τις επικοινωνίες του αντιπάλου ή να υποκλέψουν πληροφορία, όσο και εναντίον πολιτικών και επιχειρηματικών στόχων, όπως η επίθεση στη SONY. Επίσης οι ηλεκτρονικές επιθέσεις χρησιμοποιούνται, πέρα από τις κυβερνήσεις,, και από ακτιβιστικές ομάδες οι οποίες είτε υποκλέπτουν πληροφορίες που δημοσιοποιούν είτε παρεμβαίνουν για διάφορα θέματα, όπως η πρόσφατη επίθεση στην τουρκική εταιρία ηλεκτρισμού, όπου οι δράστες έσβησαν τις οφειλές χιλιάδων νοικοκυριών σε μια σεισμόπληκτη περιοχή.