Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Xavier Huillard : Ανθεκτικότητα, παροχή δημόσιας υπηρεσίας, αλληλεγγύη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το πρώτο που θα ήθελα να πω σχετικά με την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε, είναι να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετέχετε στις προσπάθειες της αντιμετώπισής της. Τις τελευταίες εβδομάδες, η διοίκηση και οι ομάδες μας έδειξαν ότι μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε περιστάσεις που δεν είχαμε βιώσει ποτέ στο παρελθόν, προσπαθώντας παράλληλα διαρκώς να κρατήσουν τους εργαζομένους και τα έργα μας ασφαλή.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, διατηρούμε τη δραστηριότητά μας στα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων, τα αεροδρόμια και τις σιδηροδρομικές μας γραμμές, ώστε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση λειτουργίας της βασικής αλυσίδας εφοδιασμού πόλεων και περιφερειών και να διασφαλίσουμε ότι πληρούνται οι προτεραιότητες μεταφορών και ότι τα ιατρικά είδη και εφόδια φτάνουν στον προορισμό τους. Στη Γαλλία, τα αεροδρόμιά μας και η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Νότιας Ευρώπης – Ατλαντικού συμβάλει στη μεταφορά ασθενών μεταξύ νοσοκομείων, ενώ σχεδόν το 100% των βασικών υπηρεσιών είναι διαθέσιμο στους χρήστες στους σταθμούς εξυπηρέτησης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων μας.

Σε ορισμένους από τους επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, οι εργασίες και οι ομάδες συντήρησής μας συμμετέχουν σε επείγουσες εργασίες σε συνεργασία με τον υγειονομικό τομέα για την ενίσχυση της δυναμικότητας του νοσοκομειακού συστήματος και την αναδιοργάνωση των εγκαταστάσεων υποδοχής και περίθαλψης ασθενών. Επίσης, απασχολούνται σε πολλά τοπικά εγχειρήματα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των δικτύων ενέργειας, επικοινωνιών και επεξεργασίας υδάτων. Στη Γαλλία, οι εταιρείες μας συνέβαλαν επίσης στη σπουδαία προσπάθεια του τομέα μας που κατάρτισε και υιοθέτησε ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών υγιεινής και ασφάλειας για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Covid-19. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας και έχουν στόχο την επιτάχυνση της ανάκτησης της δραστηριότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απόλυτη ασφάλεια των εργαζομένων.

Πέραν από αυτή την κινητοποίηση των τομέων δραστηριότητάς μας και των συμβάσεών μας για παροχή δημόσιας υπηρεσίας, αναλαμβάνουμε και πολλές πρωτοβουλίες για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές κυμαίνονται από την προσφορά ζεστών γευμάτων σε οδηγούς φορτηγών στους χώρους ανάπαυσης των αυτοκινητοδρόμων μέχρι την προσφορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε επαγγελματίες της Υγείας, την προσφορά τεχνογνωσίας των ομάδων μας ως συνδρομή προς τους φορείς που αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση, τον επαναπατρισμό των εργαζομένων της εταιρείας μας που δραστηριοποιούνται εκτός Γαλλίας και τουριστών με πτήσεις που ναυλώσαμε με δικούς μας πόρους.

Καθρεφτίζοντας τη δέσμευση των εργαζομένων μας, ο Όμιλος έχει υποχρέωση να συμπεριφερθεί υποδειγματικά. Αυτός είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης που διοργανώσαμε μέσω του Ιδρύματος Fondation VINCI pour la Cité* Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος ενισχύθηκε με άλλα 10 εκατ. ευρώ και έτσι θα μπορέσει να αυξήσει τον προϋπολογισμό άλλων ιδρυμάτων του Ομίλου σε κάθε χώρα. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η VINCI αποφάσισε να προσφέρει έκτακτη βοήθεια σε άτομα που μάχονται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού σε νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις, κοινωνικούς φορείς και σχολεία, κατευθύνοντας τις δωρεές κυρίως σε μη κερδοσκοπικούς και άλλους φορείς όπου το προσωπικό ή οι εθελοντές εμπλέκονται άμεσα στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστάσεων. Όπως και με κάθε άλλη πρωτοβουλία κοινωνικής δέσμευσης, η συμμετοχή των εργαζομένων στην προώθηση και τη συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς φορείς, αποτελεί τον πυρήνα της προσέγγισης αυτής. Προτρέπω όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, να επικοινωνήσετε με τον αντίστοιχο εκπρόσωπο του Ιδρύματος VINCI.

Επειδή η κρίση αυτή μας πλήττει οικονομικά, είναι καθήκον μου να σας μιλήσω και για την κατάσταση της VINCI, αφού είστε εργαζόμενοί της και στις περισσότερες περιπτώσεις και μέτοχοί της. Όπως θα συζητήσουμε λεπτομερώς στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, την οποία αναγκαστήκαμε να μεταθέσουμε χρονικά λόγω της πανδημίας, το 2019 καταγράψαμε ιστορικά υψηλά αποτελέσματα. Το 2020 ξεκίνησε από μια ισχυρή οικονομική θέση και πολύ σημαντική ρευστότητα. Στα τέλη Φεβρουαρίου, το βιβλίο παραγγελιών μας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ. Ωστόσο, η παρούσα κρίση είχε σημαντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές μας σε όλους τους τομείς Παραχωρήσεων, αφού η κίνηση στις υποδομές μας μειώθηκε, καθώς και στους τομείς Κατασκευών, αφού πολλά εργοτάξια, κυρίως στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, διέκοψαν τις εργασίες τους. Αυτό μας ανάγκασε να ανακοινώσουμε, όπως και οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ότι δεν θα καλύψουμε τους αρχικούς στόχους μας για αύξηση εσόδων και κερδών το 2020. Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της VINCI που κάνουμε μια τέτοια ανακοίνωση και αυτό, από μόνο του, αποτελεί ένδειξη της έκτασης της κρίσης.

Τούτων λεχθέντων, οι επιπτώσεις θα είναι εξ ορισμού χρονικά περιορισμένες. Η οικονομική ανάκαμψη, με τη μαζική στήριξη των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι ισχυρή και ταχεία, καλύπτοντας έτσι τις σημαντικές ζημίες στο σχετικά σύντομο αυτό χρονικό περιθώριο. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι πεπεισμένος για τη δυνατότητά μας να ανακάμψουμε. Η VINCI είναι ένας ισχυρός και εύρωστος όμιλος. Είναι γέννημα μιας μακράς ιστορίας, αντεπεξήλθε στις μεγάλες κρίσεις του 20ου αιώνα και δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσει και να εμβαθύνει ένα μοντέλο που πολλές φορές έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του. Χάρη στις ισχυρές βασικές μας αξίες και το μακροπρόθεσμο όραμά μας, θα το αποδείξουμε την ικανότητά μας αυτή για άλλη μια φορά, όταν η κρίση αυτή θα είναι πίσω μας και οι τάσεις θα έχουν περάσει σε θετικό πρόσημο. Αρχίζοντας από σήμερα, πρέπει να προετοιμάσουμε τους επιχειρηματικούς τομείς Παραχωρήσεων και Κατασκευών για την ανάκαμψη. Είναι στενά συνδεδεμένοι με την κινητικότητα, τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις σε πόλεις και περιφέρειες και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πολύ ισχυρή ζήτηση για την επανεκκίνηση των οικονομιών και των κοινωνιών μας.

Επίσης, θα ανακάμψουμε διότι μοιραζόμαστε ισχυρές αξίες που αντικατοπτρίζουν την επιχειρηματική μας νοοτροπία, αρχίζοντας με το πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτές είναι οι αξίες που μας καθοδηγούν σήμερα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτές, επίσης, είναι οι αξίες που θα μας καθοδηγήσουν στο μέλλον, καθώς θα επαναφέρουμε τις εταιρείες μας στον δρόμο της ανάπτυξης, ενώ θα λειτουργούμε και ως δύναμη του καλού στις κοινωνίες όπου διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο. Με την έννοια αυτή, οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο Μανιφέστο μας αποτελούν έναν πολύτιμο φάρο για όλους μας: οι προσπάθειές μας να συνδυάσουμε την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική απόδοση είναι περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ σε μια εποχή όπου οι χώρες και οι κοινωνίες μας είναι εύθραυστες και χρειάζεται να ενισχύσουν τη συνοχή τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό είναι το μήνυμα εμπιστοσύνης που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, παράλληλα με το πιστεύω της εταιρείας μας ότι ΜΑΖΙ θα ξεπεράσουμε αυτή τη συλλογική δοκιμασία.

Xavier Huillard

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος VINCI

*Το ίδρυμα «Fondation VINCI pour la Cité» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα υπό την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ VINCI»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων