Υπό τον πιο πάνω τίτλο η Yeni Şafak (22.04.20) υποστηρίζει, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ότι η πτώση της τιμής των βαρελιών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία, λόγω της κρίσης της επιδημίας του ιού COVID-19 που μείωσε κατακόρυφα την ζήτηση πετρελαίου, έκανε αμφιλεγόμενη την παραγωγή πετρελαίου στη θάλασσα.
«Λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, οι τεράστιες εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο για τη Νότια Κύπρο θα εγκαταλείψουν την περιοχή μία προς μία, και αυτό μπορεί να είναι ο πρόδρομος μιας νέας περιόδου», ισχυρίζεται η εφημερίδα η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή ειδικού σε θέματα ενέργειας Γκιουργκάν Κουμπάρογλου. Σύμφωνα με τον καθηγητή το κρίσιμο σημείο που είναι η πτώση στην τιμή πώλησης του βαρελιού κάτω από 50 δολάρια για πετρέλαιο που παράγεται στη θάλασσα ίσως δεν επιτευχθεί μέχρι το 2022.
Ωστόσο, υποστηρίζει, ακόμα και αν το πετρέλαιο που παράγεται στην θάλασσα χάσει την κερδοφορία του, η Μεσόγειος δεν μπορεί να εγκαταλειφτεί και είναι καιρός να αναλάβει δράση η διπλωματία. Τονίζοντας πως η παραγωγή πετρελαίου στη θάλασσα είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με την παραγωγή πετρελαίου στη ξηρά, ο καθηγητής υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει ήδη κάνει συμφωνία με την Λιβύη η οποία διασφαλίζει την «γαλάζια πατρίδα». Αυτές οι συμφωνίες μπορεί να γίνουν και με άλλες χώρες της περιοχής. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε προληπτική διπλωματία», είπε.
Πρόσθεσε ότι η κορωναϊκή και η πετρελαϊκή κρίση ενδέχεται να επηρεάσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Κουμπάρογλου είπε: «Οι εκλογές πλησιάζουν στις ΗΠΑ. Αυτές οι εξελίξεις θα βάλουν τον Τραμπ σε μπελάδες. Εάν αυτές οι εταιρείες χρεοκοπήσουν, η αλυσίδα των πραγμάτων μπορεί να επηρεάσει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.