Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

ΥΠΟΙΚ: Ανάπτυξη 4,5% το 2021 «βλέπει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ανησυχίες για κινδύνους για παράταση της υγειονομικής κρίσης ή και καθυστερήσεις στην παροχή στήριξης της κοινοτικης βοήθειας, αποτυπώνει το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν.

Στις 82 σελίδες της σχετικής ανακοίνωσης που εστάλη στις Βρυξέλλες, παρουσιάζεται αναλυτικότατη καταγραφη όλων των μέτρων στήριξης ως τώρα.

Ωστόσο τονίζεται η αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές προβλέψεις. Μια περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών εξελίξεων σε σύγκριση με αυτά που περιλαμβάνονται στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά χειρότερο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Με βάση την πρόσφατη εμπειρία από την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020, τυχόν επέκταση του επιδημιολογικού φαινομένου σε μέτρια ένταση (όπως παρατηρήθηκε τους τρέχοντες μήνες) στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, θα μπορούσε να έχει περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε μια πιο υποτονική αύξηση του ΑΕΠ κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη (από 7,5% σε 4,5%).

Με τη σειρά του, αυτό θα επιδεινώσει το κύριο δημοσιονομικό ισοζύγιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες δημοσιονομικές παρεμβάσεις εφαρμόστηκε κατά την πρόσφατη περίοδο, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται, μια σοβαρή επιδείνωση του επιδημιολογικές εξελίξεις κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2020 θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν επιδείνωση του τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2020 και (σε μικρότερο βαθμό) για το 2021.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων