Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, έλαβε η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή.
«Το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πλήρες μέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.
We recommend to give Ukraine the candidate status, on the understanding that the country will carry out a number of important reforms.
Ukraine has clearly shown commitment to live up to European values and standards.
And embarked, before the war, on its way towards the EU. pic.twitter.com/Cggme0Ep0l
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 17, 2022
Θυμίζουμε ότι αποσβολωμένοι από την αγριότητα του πολέμου, οι «μεγάλοι τρεις της Ευρώπης», Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι, κοίταζαν επί ώρα τα ερείπια της πόλης Ιρπίν, λίγο μετά αφότου έφθασαν στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, πραγματοποίησαν επίσκεψη ύψιστης σημασίας στο Κίεβο, προκειμένου να δώσουν το μήνυμα της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία και, ταυτόχρονα, να διακριβώσουν τρόπους ειρήνευσης, καθώς οι ρωσικοί εκβιασμοί με το αέριο θα γίνονται όλο και πιο ασφυκτικοί όσο πλησιάζει ο χειμώνας.
Υπό άκρα μυστικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ταξίδεψαν πολλές ώρες με τρένο για να φθάσουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου τους περίμενε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία είναι η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. «Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ενώ αργότερα, κατά την επίσκεψη στη μαρτυρική πόλη Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου, όταν είδε σε έναν γκρεμισμένο τοίχο το σύνθημα «Κάντε Ευρώπη, όχι πόλεμο», δήλωσε «αυτό πρέπει να κάνουμε» – δίνοντας εμμέσως τη συγκατάθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία «πρέπει να αντισταθεί και να νικήσει», ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς μίλησε για τον καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας «που πρέπει να τελειώσει» και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα, Νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, που κατέστρεψαν οι Ρώσοι».
Η παράδοση όπλων και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου, Β. Ζελένσκι, με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ζελένσκι κατέθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες νέες προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ευχαρίστησε τους τέσσερις αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την αλληλεγγύη που εξέφρασαν προς τον λαό του, αλλά επέμεινε στην αύξηση των πιέσεων στη Ρωσία.
Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις συμφώνησαν να δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιου μέλους της Ε.Ε. Αυτό το βεβαίωσε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος. «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην Ε.Ε.», τόνισε μετά τη συνάντηση στο Κίεβο. Τον Μάρτιο ο Μακρόν είχε πει πως «δεν είναι ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια εμπόλεμη χώρα». Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σήμερα τη σχετική εισήγηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβουν ομόφωνα οι 27, ορισμένοι εκ των οποίων εξακολουθούν να αντιδρούν στην ένταξη μιας εμπόλεμης χώρας. Η Ολλανδία, η Δανία κι η Αυστρία βάζουν όρους, ειδικά όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου στην Ουκρανία και στη μάχη κατά της διαφθοράς.
Οσο για τα όπλα που ζητεί η Ουκρανία, γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν χθες πως η κυβέρνηση Σολτς θα παραδώσει βαρέα όπλα στη χώρα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί… με οικονομική, ανθρωπιστική, βοήθεια, αλλά και αποστολή όπλων». Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από το Βερολίνο και επιμένουν να ζητούν περισσότερες συστοιχίες πυροβόλων από τη Γαλλία και την Ιταλία. O Γερμανός καγκελάριος προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας στη Σύνοδο των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη «G7», που θα διεξαχθεί τέλος Ιουνίου στη Βαυαρία, και ο Ζελένσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση.