Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής, για τις αλλαγές στο θέμα της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και το ότι βρισκόμαστε δύο ημέρες πριν από την επαναληπτική ψηφοφορία των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η σύγκληση του υπουργικού γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητούσε συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της ΝΔ.
Στην επιστολή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αναφέρονταν στην απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης απευθύνοντας πρόσκληση να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Η ΝΔ δεν δέχτηκε να συναινέσει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από συνταγματολόγους.
Αποστάσεις από το ζήτημα έχει πάρει ο Προκόπης Παυλόπουλος, με τη θέση του να είναι δύσκολη καθώς επιθυμεί και να τηρηθεί το Σύνταγμα και να μην εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση. Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέψευσαν χτεσινά δημοσιεύματα περί παρέμβασης του ΠτΔ λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Με τη θητεία των δικαστών να λήγει στις 30 Ιουνίου και τις εθνικές εκλογές να λαμβάνουν χώρα ακριβώς μετά, η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί από την τήρηση του Συντάγματος.
Η επιστολή Καλογήρου και το «όχι» ΝΔ
Πιεσμένος από τον σάλο που έχει δημιουργήσει το θέμα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στους πολιτικούς και δικαστικούς κύκλους, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε χτες επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Καλογήρου υποστήριζε ότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό και νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας».
Στη τέταρτη παράγραφο της επιστολής του, ο κ. Καλογήρου, αφού ομολογεί ότι αντιλαμβάνεται το πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει ζητεί τη συναίνεση της ΝΔ να επιλεγούν από τους ήδη προεπιλεγέντες από την Κυβέρνηση δικαστικούς για την κάλυψη των θέσεων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου που θα κενωθούν την 30η Ιουνίου 2019.
Για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» έκανε λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, απορρίπτοντας την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ διορισμού προηγούμενων ηγεσιών ανώτατων Δικαστηρίων, για να υποστηρίξει τη θέση της ότι, τις περισσότερες φορές, οι τοποθετήσεις γίνονταν αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θητείας των προκατόχων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πέππα, το ΦΕΚ για τον διορισμό του οποίου εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2017 και ενώ η θητεία του προκατόχου του είχε λήξει στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου.
Ο Μιχάλης Καλογήρου, μετά την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ανέφερε χθες το απόγευμα στην τηλεόραση του Alpha πως «το θέμα της επιλογής των δικαστών που θα τοποθετηθούν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου θα αξιολογηθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει συλλογικά για να κρίνει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει».
Το Μαξίμου απάντησε επίσης σε σκληρούς τόνους, λέγοντας ότι «Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ» και ότι η άρνηση της στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης «επιβεβαιώνει ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας».
Οι αντιδράσεις ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ
«Τα διακομματικά παιχνίδια πρέπει τώρα να σταματήσουν» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Φώφη Γεννηματά. «Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση».
«Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία», αναφέρει και ο Θεόδωρος Παπαθεωδόρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του ΚΙΝΑΛ.
Την αντίθεσή του στις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης εξέφρασε το ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ διαφωνεί σταθερά με το διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων», αναφέρει σχόλιο του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «γι’ αυτό το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς».
Να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων καλεί τους πολιτικούς το Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαξιωτική για το κύρος της Δικαιοσύνης την πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκύψει για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά και προσβλητικά τα δημοσιεύματα τα οποία θέλουν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραιτείται πριν από τις 30 Ιουνίου προκειμένου να διευκολύνει την πλήρωση του κενού που δημιουργείται από την παραίτησή της.