Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Ζάεφ: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία έχουν κλείσει

Αποδεκτή επιλογή χαρακτήρισε για τη χώρα του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την υιοθέτηση γεωγραφικού προσδιορισμού στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι «απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις».

Παράλληλα, τόνισε ότι τρία από τα επτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχετίζονται με το σύνολο του ζητήματος της ονομασίας, έχουν κλείσει.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην κωμόπολη Νεγκότινο και κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι αυτά είναι τα «ευκολότερα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για να μην σχηματιστεί, όπως είπε, η εντύπωση ότι γίνεται διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφερε ότι η συνάντηση στην Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.

Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και επανέλαβε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ότι γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων