Ενώ η S&P και η Fitch αναβάθμισαν το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς του δημόσιου τομέα και κατατάσσεται στην 80η θέση παγκοσμίως από 94η το 2012, σύμφωνα με το Transparency International, επενδύσεις δεν γίνονται ούτε πρόκειται να γίνουν γιατί η χώρα έχει ακόμη ρίσκο!
Το ισχυρίζεται το Γερμανικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο που εξηγεί γιατί δεν γίνονται επενδύσεις. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Capital.gr από το Βερολίνο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην πλευρά της Ελλάδας, οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί φορείς της οποίας «δεν παρουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις»,αλλά και στη γερμανική πλευρά. «Οι γερμανικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ. Mittelstand) φοβούνται τα ρίσκα… ούτε από τις γερμανικές τράπεζες μπορούν εύκολα να ζητήσουν δανεικά για μία κάθοδο στην Ελλάδα».
Άλλες γερμανικές πηγές και εφημερίδες εντοπίζουν δύο ακόμη ζητήματα: Πρώτον, οι Γερμανοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν τους ίδιους τους Έλληνες επιχειρηματίες να μην θέλουν επενδύσουν στην ίδια τους τη χώρα και αναρωτιούνται γιατί να έλθουν αυτοί από τη Γερμανία. Δεύτερον, τα ελληνικά προϊόντα δύσκολα αποκτούν προσβάσεις στη γερμανική αγορά, γιατί είναι πολύ λίγα σε ποσότητα και αρκετά ακριβά, ενώ η γερμανική αγορά είναι πολύ μεγάλη και έχει ενσωματώσει φθηνά ξένα προϊόντα. Το 50% των κρασιών που εισάγονται στη Γερμανία έχουν τιμή κάτω από 1,5 ευρώ ανά λίτρο…
Εκείνο που δεν λένε για τις επενδύσεις οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι είναι ότι δεν έχει αρθεί το συναλλαγματικό ρίσκο, δηλαδή δεν έχει γίνει το αναγκαίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ μοιάζει να φοβούνται μια κυβέρνηση που θα αποκηρύξει το μηνμόνιο…
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS