Brexit: Σίγουρα όλοι το έχουν ακούσει πολλές φορές. Η πρώτη μέρα που ξεκίνησε όλη αυτή η περίοδος ήταν η ημέρα που οι Βρετανοί ανακοίνωσαν στην Ευρώπη πως θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην αρχή τα υψηλά ιστάμενα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπαθαν ένα γερό σοκ, όμως όταν είδαν το διχαστικό ποσοστό του δημοψηφίσματος αποφάσισαν να τρενάρουν την διαδικασία αποχώρησης όσο μπορούσαν.
Φυσικά ούτε για την ίδια την χώρα ήταν εύκολο, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι μόνο η συζήτηση μεταξύ της Ευρώπης και του Βρετανικού Κοινοβουλίου ήταν αυτή που έριξε δύο κυβερνήσεις, εκείνη του Κάμερον, αλλά και της Τερέζα Μέι, ενώ προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση της Βασίλισσας Ελισάβετ δημόσια, πράγμα καθόλου σύνηθες για την Βρετανία.
Φτάνοντας στο σήμερα έχει προστιθέμενη αξία να δει κανείς τι ακριβώς έγινε χθες (Παρασκευή 31 Ιανουαρίου), την τελευταία μέρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) το βράδυ της Παρασκευής μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο υποστηρικτές του Brexit φιλιόντουσαν, αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν “God Save the Queen” κρατώντας βρετανικές σημαίες εν μέσω των καπνών από τα πυροτεχνήματα.
Ανάμικτα τα συναισθήματα στο Βασίλειο
Στους λευκούς βράχους του Ντόβερ προβαλλόταν το μήνυμα: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ» ανάμεσα σε μία βρετανική και μία ευρωπαϊκή σημαία.
Αντίθετα στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πραγματοποιήθηκε ολονυκτία με κεριά ώστε οι συμμετέχοντες να θρηνήσουν για το Brexit με το όνειρο να επιστρέψουν μία ημέρα στην Ένωση ως ανεξάρτητη Σκοτία.
Κάποτε θεωρούνταν ένα απίθανο όνειρο μιας ομάδας «ευρωσκεπτικιστών» στο περιθώριο της βρετανικής πολιτικής ζωής. Όμως μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, και έπειτα από τριάμισι χρόνια διχασμών το Brexit είναι πλέον πραγματικότητα.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια ακόμη χώρα της Ευρώπης, αλλά μια υπερδύναμη πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Αντιπροσωπεύει το 13% του ενωσιακού πληθυσμού και το 16% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αποτελεί την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, διατηρεί επαφές και παρουσία σε όλες τις ηπείρους, αποτελεί μία από τις ελάχιστες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, αμυντικό πυλώνα του ΝΑΤΟ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σε σχέση, μάλιστα, με άλλους εταίρους της, η Ελλάδα μοιάζει ακόμη πιο εκτεθειμένη στις συνέπειες ενός Brexit, δεδομένων των ισχυρότατων και πολυεπίπεδων δεσμών που διατηρούν. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί τον 7ο εμπορικό πελάτη της χώρας μας και τον 11ο εμπορικό εταίρο μας στην ΕΕ, η επιδείνωση του ισοζυγίου φαίνεται σχεδόν βέβαιη.
Με τη διείσδυση των βρετανικών επενδύσεων να έχει εξαπλωθεί σε κάθε τομέα ελληνικού οικονομικού ενδιαφέροντος, από τις τηλεπικοινωνίες και την υγεία, μέχρι τα χρηματοοικονομικά και την πρωτογενή παραγωγή, η ανάπτυξη που ήλπιζε να πετύχει η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης μοιάζει να συναντά εμπόδια, πριν καν ξεκινήσει. Παράλληλα, με περίπου 2,5 εκατομμύρια Βρετανούς να επιλέγουν παραδοσιακά τη χώρα μας για διακοπές, το τουριστικό προϊόν προφανώς θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, που ήδη προανήγγειλε η κατάρρευση της Thomas Cook πριν μερικούς μήνες.
Τελικά, με 110.000 Έλληνες να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία,περιλαμβανομένων 10.000 φοιτητών και 20.000 διευθυντικών στελεχών εταιριών, η ίδια η σχέση των δύο χωρών είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει καινούρια μορφή.
To Brexit «έφαγε» δήμαρχο στη Γερμανία
Το δίκαιο της Ε.Ε. είναι σαφές, κανείς που δεν είναι πολίτης της Ένωσης δεν μπορεί να κατέχει πολιτικό αξίωμα. Έτσι έχασε το αξίωμά του ο δήμαρχος ενός μικρού χωριού στη Γερμανία, που έπεσε θύμα του… Brexit. Πρόκειται για τον Ίαν Μακνάμπ, από τη Σκοτία, που ασκεί αμισθί τα καθήκοντα του δημάρχου εδώ και 12 χρόνια στο Μπρούνσμαρκ του Σλέσβιγκ-Χολστάιν.
Ο Ίαν Μακνάμπ, 70 ετών σήμερα, ζει στη Γερμανία τα τελευταία 45 χρόνια, και έως σήμερα, ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στο χωριό όπου ζούσε. Αλλά από τις 11 το βράδυ ώρα Λονδίνου (12 τα μεσάνυχτα ώρα Γερμανίας) θα είναι μόνο Βρετανός.