Με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ.Βασίλης Βαλασόπουλος παρεμβαίνει στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα παίρνει αποστάσεις από την πρωτοβουλία των 5 με τον Καμίνη,Μπουτάρη και τους άλλους Δημάρχους. Σε αυτή τη χρονική στιγμή έχει σημασία η παρέμβαση του κ.Βαλασόπουλου καθώς δε στέκεται μόνο στα της Αυτοδιοίκησης όπου σε λίγους μήνες θα εκλέξει νέα ηγεσία στην ΚΕΔΕ έχοντας καταγράψει “100 περίπου” Δημάρχους δημοκρατικούς, αλλά θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Κεντροαριστεράς.
Επιστολή – Πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηλιούπολης Β.Βαλασόπουλου στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Προς κ.κ. Δημάρχους
Αγαπητέ συνάδελφε,
Συγχαρητήρια για την εκλογή σου και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις κάτω από αντίξοες οικονομικές, πολιτικές και κυρίως κοινωνικές συνθήκες.
Όπως όλοι, έτσι και εσύ έχεις λάβει συγχαρητήριες επιστολές από διαφόρους συναδέλφους που προφανώς ενδιαφέρονται για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα σοβαρό θέμα που σύντομα πρέπει να απασχολήσει και εμάς.
Η δική μου επιστολή δεν έχει σχέση με τα συλλογικά μας όργανα άλλα με τη συλλογική και προσωπική μας ευθύνη απέναντι στη χώρα και τους ανθρώπους της. Ο ευρύτερος πολιτικός χώρος από τον οποίο προερχόμαστε, ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο λεγόμενος και κεντροαριστερά, είναι κατακερματισμένος και ως εκ τούτου πολιτικά ανίσχυρος να επιβάλλει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία.
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης κινητικότητας γύρω από το θέμα της δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της κεντροαριστεράς. Οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται είναι πράγματι επιβεβλημένες για να μη χαθεί η χώρα ανάμεσα σε μια αδιέξοδη, σκληρή, δεξιά πολιτική και σε ένα απύθμενο λαϊκισμό.
Είναι όμως προσπάθειες αναποτελεσματικές μέχρι σήμερα. Κόμματα, κινήσεις, ομάδες προβληματισμού με καλή πρόθεση, με αγωνία για το μέλλον της χώρας, διεξάγουν ένα διάλογο χωρίς ουσία και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα την αγωνία, το ενδιαφέρον και το πολιτικό τους όραμα να το κάνουν αγωνία, ενδιαφέρον και όραμα της κοινωνίας.
Ίσως γιατί δεν είναι πειστικοί. Ίσως γιατί είναι πολύ θεωρητικοί. Σίγουρα όμως γιατί είναι μακριά από την κοινωνία. Μακριά από το λαό η στήριξη του οποίου είναι καθοριστική όχι μόνο για την επιτυχία αλλά και για την ύπαρξη τέτοιων πολιτικών πρωτοβουλιών.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ο διάλογος για την κεντροαριστερά διεξάγεται με όρους συσχετισμών των ομάδων και κινήσεων και όχι με όρους κοινωνίας.
Οι επώδυνες επιπτώσεις της κοινωνικής ,πολιτικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει ο πολίτης δεν επιτρέπουν τη συνέχιση ενός διαλόγου που δεν έχει σαν κύριο στόχο του την ενότητα για τη χάραξη και υλοποίηση μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Όρος αναγκαίος και ικανός για την επιτυχία του διαλόγου για την κεντροαριστερά είναι η αντιμετώπιση της τρέχουσας εθνικής συγκυρίας.
Η λύση του προβλήματος δεν είναι η επαναφορά στο προσκήνιο κάποιων ή η πολιτική επιβίωση κάποιων άλλων. Είναι η πορεία της χώρας και των ανθρώπων της και όχι η επιβεβαίωση των όποιων αμφίβολης πολιτικής ηθικής προσωπικών στρατηγικών. Η δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της κεντροαριστεράς είναι επιβεβλημένη. Ο πραγματικός, ειλικρινής και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος πρέπει να αρχίσει βάζοντας στην άκρη κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα και κάθε προσωπική και ιδιοτελή αντίληψη των πραγμάτων. Ένας ουσιαστικός διάλογος με καίρια ζητούμενα:
• την ιδεολογική ταυτότητα της νέας κεντροαριστερής παράταξης (φυσιογνωμία, πολιτικές θέσεις)
• εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την αποκατάσταση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας
• την ανάδειξη ηγεσίας όχι με όρους συσχετισμών, επετηρίδας η θεμιτών προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά με μοναδικό κριτήριο την πίστη και την ικανότητα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των στόχων του εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στους συλλογικούς φορείς αναδεικνύουν ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής κατάστασης αλλά και του πολιτικού αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.
Τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς καταποντίζονται εκλογικά, την ίδια στιγμή που τα στελέχη τους στους μαζικούς χώρους επιτυγχάνουν ποσοστά που θυμίζουν άλλες εποχές και εκλέγονται περισσότεροι από 100 Δήμαρχοι προερχόμενοι από τον χώρο αυτό.
Το κοινωνικό έρεισμα που κατέγραψε ο χώρος της κεντροαριστεράς στην Αυτοδιοίκηση, στους συνδικαλιστικούς φορείς, στους επιστημονικούς συλλόγους, στα επιμελητήρια κλπ. είναι μια σταθερή και υγιής βάση για την εκκίνηση και στήριξη του νέου εγχειρήματος.
Αρκεί να συνδεθούμε και πάλι με την κοινωνία με όρους αλήθειας και αξιοπιστίας.
Γι’ αυτό όλοι εμείς που προερχόμαστε από τον χώρο της κεντροαριστεράς, πρέπει οργανωμένα και συντεταγμένα να αποφασίσουμε τη συμμέτοχη μας σ αυτή την προσπάθεια.
Πιστεύω ότι επειδή εμείς έχουμε την κοινωνική νομιμοποίηση μπορούμε να είμαστε ο καταλύτης αυτών των διεργασιών. Δεν θα είμαστε άλλος ένας στον διάλογο των κωφών αλλά ο καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων.
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε 5, δεν είμαστε 8, δεν είμαστε 58, δεν είμαστε 75. Είμαστε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες που πιστεύουν στην κεντροαριστερά, που εμπιστεύονται τους ανθρώπους της κωφεύοντας στις σύγχρονες σειρήνες, που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και μπορούν να ανατρέψουν τη μιζέρια και τα αδιέξοδα του πολιτικού προσωπικού.
Αρκεί να αποκτήσουμε και πάλι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Η λύση είναι στην κοινωνία και όχι στα μυστικά δείπνα και στα τσιπουράδικα.
Αγαπητέ συνάδελφε,
αν και εσύ συμμερίζεσαι τις διαπιστώσεις αυτές και θέλεις να συμβάλλεις στη χάραξη μιας νέας πορείας της χώρας, επικοινώνησε μαζί μας (*) για να οργανώσουμε από κοινού και ισότιμα την εκδήλωση της πρωτοβουλίας μας.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Βασίλης Βαλασόπουλος
Δήμαρχος Ηλιούπολης