Ανασκαφές ενός συνεπτυγμένου καταφυγίου σε βράχους που χρησιμοποιούνταν από τους Νεάντερταλ δείχνουν ότι οι πρώτοι ανθρώπινοι συγγενείς μας οργάνωναν τους χώρους διαβίωσης τους σύμφωνα με τις εργασίες τους, λένε οι ερευνητές.
Έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην καναδική Journal of Archeology αναφέρει ότι οι ερευνητές εξέτασαν αντικείμενα που ανακτήθηκαν στο Riparo Bombrini, στη βορειοδυτική Ιταλία, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατοικία τους ήταν οργανωμένη γύρω από δραστηριότητες όπως η σφαγή των ζώων, η διαμόρφωση εργαλείων και το άναμμα πυράς.
«Υπήρχε αυτή η ιδέα ότι οι Νεάντερταλ δεν είχαν οργανωμένη χρήση του χώρου τους, ένα χαρακτηριστικό που πάντοτε αποδιδόταν στους μετέπειτα ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ζουλιέν Ριελ-Σαλβατόρε, βοηθός καθηγητής της ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο-Ντένβερ.
«Βρήκαμε ότι οι Νεάντερταλ δεν έβαζαν τα πράγματά τους εδώ και εκεί, αλλά στην πραγματικότητα ήταν οργανωμένοι και χρησιμοποιούσαν πρακτικά τον οικιακό τους χώρο», δήλωσε ο Ριέλ-Σαλβατόρε.
Ο αρχαιολογικός χώρος, που ήταν αρκετά κατεστραμμένος από την κατασκευή σιδηροδρόμου, φιλοξενούσε τόσο Νεάντερταλ όσο και πιο σύγχρονους ανθρώπους. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τρία επίπεδα του σπηλαίου που χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ πριν από 45.000 χρόνια.
Ο Ριελ-Σαλβατόρε και οι συνεργάτες του, έγραψαν ότι το σπήλαιο χρησίμευε πιθανότατα κατά καιρούς ως μόνιμη κατοικία και ως υλικοτεχνική βάση σε άλλους χρόνους. Αυτή η τελευταία του χρήση έδωσε στους ερευνητές τροφή για παρατήρηση της οργάνωσης του οικιακού χώρου.