Είναι γνωστό ότι κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο οι δουλειές (business) γίνονταν με τα λεφτά των άλλων, είτε ήταν θύματα του χρηματιστηρίου, είτε ήταν τραπεζικά θαλασσοδάνεια (εφημερίδες, κανάλια, εμπορικοί όμιλοι κ.ο.κ.), με τις τράπεζες να πρωτοστατούν και να έχουν τον κεντρικό ρόλο. Οι υπεραξίες αυτής της περιόδου σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse που επικαλείται «Το Βήμα» βρίσκονται: στο εξωτερικό υπό μορφή καταθέσεων της τάξεως των 100 δισ. ευρώ (άλλοι τις υπολογίζουν σε 600 δισ. ευρώ). Πάνω από 500 πολυεκατομμυριούχοι υπολογίζονται στην Ελλάδα με την περιουσία τους να είναι στα 60 δισ. ευρώ. Επίσης, 8.000 υπολογίζονται οι έλληνες που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθώς μόνο 2.687 άτομα στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτουν μετοχές αξίας 1 εκατ. ευρώ.
Εννοείται ότι οι 505 για την ακρίβεια πολυεκατομμυριούχοι ελέγχουν επιχειρηματικούς ομίλους που εξ αιτίας της κρίσης και της εξαετούς ύφεσης χειμάζονται, αλλά είναι μάλλον βέβαιο ότι ελάχιστοι από αυτούς φέρνουν λεφτά από τις off shores τους να τα βάλουν στις επιχειρήσεις τους. Έτσι, τα ρίχνουν στις τράπεζες και την κυβέρνηση.
Επί της ουσίας και πέρα από τα παραπάνω, η οικονομική ιστοσελίδα euro2day.gr επισημαίνει ότι ολόκληροι κλάδοι είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ειδικότερα, ο κλάδος της βιομηχανικής ξυλείας, κινδυνεύει: «Η Βαλκάν έχει διακόψει την παραγωγική της δραστηριότητα εδώ και χρόνια, η Shelman (η μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου) σταμάτησε πρόσφατα να παράγει επειδή η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα και η δεύτερη μεγάλη του κλάδου (η επίσης εισηγμένη Ακρίτας) παραμένει βέβαια εν λειτουργία, αλλά και αυτή πλήττεται από την κρίση, έχοντας κάποια ζητήματα με τον τραπεζικό της δανεισμό», την στιγμή που «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης (EBRD) υπέγραψε δύο ξεχωριστά μακροπρόθεσμα δάνεια, μέσω των οποίων θα χορηγήσει έως 190 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επένδυσης από την βιομηχανία ξύλου Kronospan σε Ρωσία και Λευκορωσία. Επιπλέον, η Ελλάδα επιβάλλει στο ξύλο ΦΠΑ 23% και παράλληλα δεν ελέγχει την παράνομη εκμετάλλευση του δασικού πλούτου, ιδίως μετά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών προειδοποιεί πως αν κυβέρνηση και τράπεζες δεν αλλάξουν στάση μέχρι το τέλος του έτους, τότε οι περισσότερες μονάδες του καθαρά εξαγωγικού αυτού κλάδου θα αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή τους! Αιτία η υπερφορολόγηση και η έμμεση εκτίναξη του κόστους από το κράτος. Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι ο πλέον εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής γεωργίας και leader σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές του κλάδου παρουσιάζουν φέτος πτώση εξ’ αιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Επίσης οι κλάδοι της οικοδομικής δραστηριότητας είναι σε απόγνωση.
Είναι σαφές πως αν δεν αλλάξει ρότα όλο το σύστημα η παραγωγή οδεύει στον γκρεμό.