Σε αδιέξοδο οδηγείται η κυβερνητική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, πριν ακόμα κάν οι πρωτοκλασάτοι τροϊκανοί φθάσουν στην Αθήνα. Τα 800 εκατ. ευρώ που μάζεψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το ασφαλιστικό (500 εκατ) και από την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς (300 εκατ), δεν ικανοποιούν την Τρόικα που ζητά απτά μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα επιμένει στο άμεσο κλείσιμο ΕΛΒΟ-ΕΑΣ.
Είναι τόσο μεγάλη η ένταση για να καλυφθούν οι απαιτήσεις που μέχρι και τους πρωταθλητές που διορίστηκαν στο δημόσιο, τους έκοψαν τα μόρια, γεγονός που τους οδηγεί στην διαθεσιμότητα και στην συνέχεια στην απόλυση.
Γενικά, η μόνη λύση που μοιάζει ικανή να διασφαλίσει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, ώστε μετά τις ευρωεκλογές να συζητηθεί το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού 2015-2016, που υπολογίζεται μεταξύ 11,5-16 δισ. ευρώ, είναι οι δραματικές περικοπές και η είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η βελτίωση των εισπράξεων θα προέλθει από την ανάσχεση της ύφεσης, δεν γίνεται αποδεκτό από την Τρόικα.
Πέρα από τον κώδικα των δικηγόρων, που έχει ήδη ψηφιστεί, ως γνωστόν, εκκρεμούν η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις. Σε όλα αυτά τα μέτωπα δεν υπάρχει πρόοδος καθώς η τρόικα άλλα θέλει και η κυβέρνηση άλλα κάνει, καθώς εκτιμά ότι πιθανή υποχώρηση θα σημάνει μεγάλη πολιτική ζημιά. Σημειώνεται ότι η πίεση είναι αφόρητη για άμεσο λουκέτο στην ΕΑΣ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε εκκαθάριση εν λειτουργία, για άμεση αποπληρωμή των οφειλών στην ΕΥΔΑΠ, που θα αδειάσει ταμεία και θα ανοίξει τον επικίνδυνο πολιτικά δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
Στο κομμάτι της διαθεσιμότητας η Αθήνα πρέπει να δώσει τη λίστα με τα 12.500 ονόματα, μετά και την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια να δώσει το δεύτερο κύμα των 12.500 ονομάτων που κανονικά θα πρέπει να παρουσιάσει ως τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και να παραδώσει τη λίστα των 2.000, που θα φύγουν, πέρα από τις αμυντικές βιομηχανίες και τους υπάλληλους που βρίσκονται τώρα στο Δημόσιο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, τους οποίους δε προσμετρά η ομάδα των δανειστών…
Η Τρόικα γενικά δεν δέχεται καμία δικαιολογία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ το απόθεμα των καταθέσεων των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που αποδίδεται στις αυξημένες πληρωμές φόρων και διαμορφώθηκε στα 135,7 δισ. ευρώ.
Φαίνεται πως «καλοβλέπουν» κι αυτά που έχουν απομείνει…