Νεκροί έπεσαν έως και πέντε φιλορώσοι αυτονομιστές, ενώ ένας στρατιώτης τραυματίστηκε, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην πόλη Σλαβιάνσκ στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Για αντίποινα κάνει λόγο ο ρώσος ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν άγνωστοι επιτέθηκαν σε άνδρες σε σημείο ελέγχου στο Σλαβιάνσκ. Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και ενόπλων τη νύχτα στο Ντόνετσκ.
Από θωρακισμένα του ουκρανικού στρατού πολιορκείται η πόλη Σλαβιάνκσ, κοντά στην είσοδο της οποίας σημειώνονται συγκρούσεις, καθώς αποτελεί προπύργιο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν μπει στο στόχαστρο του Κιέβου.
«Δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τον στρατό κατέστρεψαν στη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης τρία παράνομα σημεία ελέγχου που είχαν στηθεί από ένοπλες ομάδες στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης (σ.σ. του Σλαβιάνσκ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Αμέσως μετά την είδηση του θανάτου των αυτονομιστών ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «εάν οι αρχές του Κιέβου έκαναν χρήση του στρατού στην ανατολική Ουκρανία, τότε πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα σε βάρος του λαού και θα υπάρξουν αντίποινα». «Ακόμη και ο νόμιμος ουκρανός ηγέτης Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει στρατό για τη διάλυση διαδηλώσεων στο Κίεβο παρότι είχε σχετική νομιμοποίηση», σημείωσε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι «αυτή είναι μια χούντα, μια κλίκα». Νωρίτερα, την ίδια ημέρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε ΗΠΑ και ΕΕ ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν μια επανάσταση στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιούν το Κίεβο ως «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» κατά της Ρωσίας.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, Stella Horosheva δήλωσε, σύμφωνα με το Russian Today, ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Σλαβιάνσκ. «Δυστυχώς οι αναφορές για πυροβολισμούς έχουν επιβεβαιωθεί. Κάθε βράδυ όλο και κάποιο περιστατικό λαμβάνει χώρα σ’ ένα από τα τέσσερα σημεία ελέγχου. Αυτήν τη φορά ύποπτα οπλισμένα άτομα εντοπίστηκαν να περνούν από το φυλάκιο κι όταν άνδρες ασφαλείας τους πλησίασαν για να ελέγξουν τις ταυτότητές τους, εκείνοι τους πυροβόλησαν», σημείωσε.
Επίσης, το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ανέφερε ότι ουκρανοί στρατιώτες απώθησαν την επίθεση των ενόπλων σε αποθήκη όπλων στο Ντονέτσκ, ενώ τραυματίστηκε ένας αστυνομικός του οποίου η ζωή δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, στις 2 το πρωί ακούστηκαν «πυροβολισμοί, εκρήξεις και ριπές αυτόματων όπλων», ενώ το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι επιτιθέμενοι έβαλλαν και με εκτοξευτές χειροβομβίδων. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, «οι εγκαταστάσεις είναι επί του παρόντος υπό τον έλεγχο της ουκρανικής στρατού».
Εκτός ελέγχου των φιλορώσων το δημαρχείο στη Μαριούπολη
Το Κίεβο είχε κινητοποιήσει εκ νέου την Τετάρτη τις στρατιωτικές δυνάμεις στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε αρκετές πόλεις.
Ο ουκρανός υπουργός Εσωτεικών Αρσέν Ασάκοφ, έκανε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, ότι το το δημαρχείο στη Μαριούπολη, ένα από τα υπό κατάληψη κτίρια, είναι πλέον «ελεύθερο για να συνεχιστούν οι εργασίες». Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα πέντε από τους καταληψίες τραυματίστηκαν. Η αστυνομία της Μαριούπολης διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι τα ξημερώματα πραγματοποίησε επιχείρηση αφού είχε εντοπίσει ομάδα τριάντα ανδρών οπλισμένων με μπαστούνια του μπέιζμπολ που προσπαθούσαν να μπουν στο κτίριο για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του. «Ξέσπασαν ταραχές» και τότε οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν, εξήγησε η αστυνομία διευκρινίζοντας ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Νέες προειδοποιήσεις Ομπάμα προς Ρωσία
«Μέχρι στιγμής, δεν είδαμε να σέβονται ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικαλούμενος τη στάση των Ρώσων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε κακόβουλους ενόπλους να καταλαμβάνουν κτίρια, να παρενοχλούν τον κόσμο που δεν συμφωνεί με αυτούς, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν είδαμε τη Ρωσία να παρέμβει για να τους αποθαρρύνει», πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι αν η Ρωσία συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις» των ΗΠΑ σε βάρος της, ενώ τόνισε ότι τα κατασταλτικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχουν «αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία». Πάντως , δεν όρισε ημερομηνία μετά την οποία πιθανόν να αποφασιστούν νέες κυρώσεις.
«Αντίθετα, είδαμε την ουκρανική κυβέρνηση να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, να υιοθετεί νόμο για χορήγηση αμνηστίας και να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι οποίες συνάδουν με τις συνομιλίες της Γενεύης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει «στρατιωτική λύση στο πρόβλημα στην Ουκρανία».
Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του ο Ομπάμα μετά την υπογραφή πριν από μία εβδομάδα της συμβιβαστικής συμφωνίας της Γενεύης για την Ουκρανία, η οποία προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων, τόσο φιλοδυτικών στο Κίεβο όσο και φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, καθώς και την εκκένωση όλων των κτιρίων που έχουν καταληφθεί.
Επιστολή Μπαρόζο προς Πούτιν για το φυσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε τη Ρωσία να μην προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουκρανίας, καθώς ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς το Κίεβο μπορεί να πλήξει και την ΕΕ και θα έχει σημαντικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε. Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να στηρίξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την οικονομική σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.
Σε επιστολή που απέστειλε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Απριλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την οποία παρουσιάζει η Καθημερινή, τονίζει όταν πρόκειται για την ενέργεια, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως και στην αποφυγή διακρίσεων και στη συνεχιζόμενη συνεργασία για τη διασφάλιση κοινών κανόνων και ενός ίδιου για όλους πεδίου που θα οδηγεί στην ασφαλή παροχή και μεταφορά ενέργειας.
Ακόμη, η ΕΕ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ουκρανίας «να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
«Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Γενεύης θα πρέπει να κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για αποκλιμάκωση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.