«Η εμμονή στο μοντέλο «λιγνίτης» κοστίζει χαμένες επενδύσεις» ήταν ο εντυπωσιακός τίτλος του κοινού δελτίου τύπου της Greenpeace και του WWF που διαλαλούσε την περιβαλλοντική ευαισθησία των δυο οργανώσεων, αλλά και κυρίως, την…. αγωνία τους για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Το δελτίο τύπου εκδόθηκε προκειμένου να δημοσιοποιήσει αλλά και να σχολιάσει την απάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού των Πρασίνων Rebecca Harms σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εμπλέκεται στο project της Πτολεμαΐδας.
Ο Όλι Ρεν λοιπόν, απάντησε λακωνικά με την εξής φράση: «Η ΕΤΕπ δεν εμπλέκεται στο project της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 στην Ελλάδα.»
Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις στο δελτίο τους αναφέρουν τη φράση του κ. Ρεν και προχωρούν περεταίρω στον εξής σχολιασμό: «Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, έπειτα από την αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης της ΕΤΕπ, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ένα ελάχιστο όριο εκπομπών CO2 (550 gCO2/kWh) για νέες ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Όπως φαίνεται, ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην κάλυψη του 18% του κόστους κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5 από την ΕΤΕπ, καθώς με εκπομπές της τάξης των 1050 g/KWh είναι προφανές ότι η νέα μονάδα απέχει μακράν από την κάλυψη των νέων κριτηρίων της ΕΤΕπ».
Το υλικό για να κερδίσουν μερικούς εντυπωσιακούς τίτλους εφημερίδων και για να γίνει θόρυβος στο διαδίκτυο ήταν έτοιμο.
Τώρα, το ότι η ΔΕΗ δεν είχε ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, καθώς και το ότι είχε ήδη ανακοινώσει πως για το έργο της Πτολεμαΐδας 5 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 739 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η ΚFW, με την εγγύηση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, αυτά όπως φαίνεται είναι ψηλά γράμματα.
Όπως αποδείχθηκε για τις δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις προέχουν οι εντυπώσεις και ας διαρκούν και λίγες ώρες.