Υπογράφεται εντός των επομένων ημερών οι συμβάσεις παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και την περιοχή των Ιωαννίνων. Οι κοινοπραξίες που έχουν επιλεγεί για με την περιοχή των Ιωαννίνων είναι η Energean Oil and Gas σε συνεργασία με την Petra για δε, την θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με την Edison και την Petroceltic.
Από τις δύο αυτές συμβάσεις αναμένονται δημόσια έσοδα της τάξης των 10 δις ευρώ, εκ των οποίων το 25% θα πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες ενώ τα υπόλοιπα δημόσια έσοδα θα κατευθύνονται στο ήδη θεσμοθετημένο κατά τα Νορβηγικά πρότυπα, Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Αυτά σε ότι αφορά τα δημόσια έσοδα και το προσδοκώμενο όφελος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Για να φθάσουμε έως εκεί όμως, ο δρόμος είναι μακρύς και όπως προέκυψε από το παγκόσμιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων (AAPG) που έγινε για πρώτη φορά στην Αθήνα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αλλά πρέπει να πληρούνται και μια σειρά προϋποθέσεις.
Εκ των βασικότερων είναι η πολιτική σταθερότητα και η επενδυτική ασφάλεια δηλαδή η σταθερότητα των κανόνων. Στο συνέδριο, όπου συμμετείχαν ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως Chevron, Exxon Mobil, BP, Gazprom, Eni, RWE, EON, κ.ά. εκφράστηκε ανησυχία για τις συχνές αλλαγές της φορολογίας στην Ελλάδα.
Επιχειρώντας να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες, ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης δεσμεύτηκε για σταθερό φορολογικό περιβάλλον για όσες εταιρείες επενδύσουν στην αγορά υδρογονανθράκων της χώρας μας και επανέλαβε την πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού ότι στόχος της Ελλάδας είναι να καθιερωθεί για τις επενδύσεις ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%, κάτι που όπως διευκρίνισε δεν είναι εφικτό στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Οι επενδυτές λοιπόν, αναμένουν σταθερό φορολογικό σύστημα και η Ελλάδα επενδύσεις.
Ποιος πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση;